Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Slaap, kindje, slaap… maar wanneer precies? Baby’s zijn echte dutkampioenen en veranderen hun slaapritme vaker dan jij van luiermerk. Hier is hoe hun slaapgewoonten zich ontwikkelen in die eerste twee jaar.
Pasgeboren baby’s slapen in het begin vooral heel veel. Naarmate ze ouder worden, krijgen ze een vaster slaapritme met ochtend- en middagdutjes. Dit heeft ermee te maken dat ze wennen aan een dagritme en een nachtritme. In de eerste twee jaar slapen baby’s ook overdag nog vaak. Die dutjes bouwen langzaam af, tot je kind geen middagslaapje meer nodig heeft.
In het eerste levensjaar slaapt je kindje zo’n veertien tot achttien uur per dag. Sommige baby’s slapen een paar keer heel lang terwijl andere kindjes vaak slapen, maar minder lang. Dat verschilt dus echt per kind. Ondanks dat kun je uitgaan van het volgende slaapritme per leeftijd waarbij we het aantal dutjes die kinderen doen op een rij zetten.
Vanaf dat kinderen een jaar oud zijn, doen ze ongeveer een dutje overdag, rond de middag. Vaak slapen ze zo’n twee uur. Het ene kind wat korter, het andere wat langer. Wanneer je peuter 2,5 tot drie jaar oud is, verdwijnt ook dit middagslaapje. Vaak voel je wel aan wanneer het dutje te veel is. Je kind komt dan ’s avonds moeilijk in slaap of is de volgende ochtend heel vroeg wakker.
Dat middagslaapje kun je dan steeds wat verkorten of af en toe een dag overslaan. Gebruik de uren van het dutje als rustmoment, voor het lezen van een boekje of samen kleuren.
Lees ook – Dit is het ideale tijdstip voor het middagdutje, volgens een kinderslaapcoach
In plaats van het gemiddelde aantal dutjes kun je ook wakkertijden aanhouden. Dat zijn de tijden dat je kindje wakker is. Zo is de wakkertijd van een baby van twee maanden bijvoorbeeld zo’n 1,5 uur tussen de dutjes in. Sommige ouders vinden dat fijner om aan te houden, want als een baby om 6 uur in de ochtend wakker is en pas om 9 uur weer in bed gelegd wordt, is de wakkertijd allang voorbij. Ook het gemiddelde aantal dutjes kan zo makkelijker ingeschat worden.
Voor het gemak zetten we dan ook de wakkertijden nog even op een rij.
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.