Zoveel dutjes doen kinderen per leeftijd gemiddeld

20.07.2024 13:00
gemiddelde aantal dutjes Bron: Pexels

Slaap, kindje, slaap… maar wanneer precies? Baby’s zijn echte dutkampioenen en veranderen hun slaapritme vaker dan jij van luiermerk. Hier is hoe hun slaapgewoonten zich ontwikkelen in die eerste twee jaar.

Slaapritme

Pasgeboren baby’s slapen in het begin vooral heel veel. Naarmate ze ouder worden, krijgen ze een vaster slaapritme met ochtend- en middagdutjes. Dit heeft ermee te maken dat ze wennen aan een dagritme en een nachtritme. In de eerste twee jaar slapen baby’s ook overdag nog vaak. Die dutjes bouwen langzaam af, tot je kind geen middagslaapje meer nodig heeft.

Gemiddelde aantal dutjes van baby’s

In het eerste levensjaar slaapt je kindje zo’n veertien tot achttien uur per dag. Sommige baby’s slapen een paar keer heel lang terwijl andere kindjes vaak slapen, maar minder lang. Dat verschilt dus echt per kind. Ondanks dat kun je uitgaan van het volgende slaapritme per leeftijd waarbij we het aantal dutjes die kinderen doen op een rij zetten.

  • 2 tot 4 weken oud: 5 tot 6 dutjes overdag
  • 6 tot 12 weken oud: 4 tot 5 dutjes overdag
  • 12 tot 18 weken oud: 3 tot 4 dutjes overdag
  • 4,5 tot 6 maanden oud: 3 tot 4 dutjes overdag
  • 6 tot 8 maanden oud: 3 dutjes overdag
  • 9 tot 12 maanden oud: 2 dutjes overdag
  • vanaf 12 maanden oud: 1 dutje overdag

Wanneer doen kinderen geen middagdutje meer?

Vanaf dat kinderen een jaar oud zijn, doen ze ongeveer een dutje overdag, rond de middag. Vaak slapen ze zo’n twee uur. Het ene kind wat korter, het andere wat langer. Wanneer je peuter 2,5 tot drie jaar oud is, verdwijnt ook dit middagslaapje. Vaak voel je wel aan wanneer het dutje te veel is. Je kind komt dan ’s avonds moeilijk in slaap of is de volgende ochtend heel vroeg wakker.

Dat middagslaapje kun je dan steeds wat verkorten of af en toe een dag overslaan. Gebruik de uren van het dutje als rustmoment, voor het lezen van een boekje of samen kleuren.

Lees ook – Dit is het ideale tijdstip voor het middagdutje, volgens een kinderslaapcoach

Wakkertijden in plaats van aantal dutjes

In plaats van het gemiddelde aantal dutjes kun je ook wakkertijden aanhouden. Dat zijn de tijden dat je kindje wakker is. Zo is de wakkertijd van een baby van twee maanden bijvoorbeeld zo’n 1,5 uur tussen de dutjes in. Sommige ouders vinden dat fijner om aan te houden, want als een baby om 6 uur in de ochtend wakker is en pas om 9 uur weer in bed gelegd wordt, is de wakkertijd allang voorbij. Ook het gemiddelde aantal dutjes kan zo makkelijker ingeschat worden.

Voor het gemak zetten we dan ook de wakkertijden nog even op een rij.

  • 0 tot 2 weken oud: 30 tot 45 minuten wakker tussen slaapjes in
  • 2 tot 6 weken oud: 45 tot 60 minuten wakker
  • 7 tot 12 weken oud: 60 tot 75 minuten wakker
  • 3 tot 5 maanden oud: 1,5 uur wakker

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.