Een lamme arm, een schorre stem (want 10.000 slaapliedjes verder) en je stappenteller bereikt nu al winst. Maar hé, je kleine ligt nu eindelijk te slapen. Je ploft neer op de bank en neemt een slok koffie en dan… Nee toch? Is ‘ie nou al wakker?
Lees verder onder de advertentie
Hazenslaapjes. Daisy Oppelaar van Dais and Nights weet er alles van. Als kinderslaapcoach deelt ze haar waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. De afgelopen keer beantwoordde Daisy de vraag ‘Wat als je kind altijd vroeg wakker is?‘ Deze week deelt ze wat je kunt doen om hazenslaapjes om te toveren tot volledige slaapjes.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer beginnen hazenslaapjes?
“Hazenslaapjes maken vaak hun intrede rond de 9 à 10 weken. In deze fase duren de slaapjes slechts één slaapcyclus lang, meestal zo’n 45 minuten, soms zelfs korter. Het lastige is dat je kleintje moeite heeft om zelf de volgende slaapcyclus aan te knopen.”, vertelt Daisy. Gelukkig kan je je kindje lekker troosten en weer in slaap helpen, waardoor hij nog een extra slaapcyclus aan zijn dutje kan vastknopen.
Lees verder onder de advertentie
Daisy deelt een belangrijke sidenote: Als één dutje per dag langer dan een uur duurt en de andere dutjes hazenslaapjes zijn, is dat helemaal prima. Langere dutjes zullen met de tijd vanzelf hun entree maken.
De juiste wakkertijd
“Korter laten slapen dan de aanbevolen wakkertijd kan resulteren in een snel ontwakende baby, omdat de slaapdrang nog niet voldoende was opgebouwd voor een langer dutje. Aan de andere kant, als je jouw kleintje langer wakker houdt dan de aanbevolen wakkertijd, wordt hij oververmoeid, wat resulteert in de aanmaak van cortisol – het stresshormoon dat hem alert en wakker houdt.”, legt Daisy uit. En je raadt het al: dit maakt het inslapen lastiger, en zorgt voor, juist ja, hazenslaapjes.
De allerkleinsten hebben nog geen vast ritme, maar de juiste wakkertijd is essentieel om hazenslaapjes te voorkomen. Daisy deelt enkele richtlijnen:
Lees verder onder de advertentie
<3 weken: 45 minuten
3-6 weken: 60 minuten
6-12 weken: 60-105 minuten
12-16 weken: 90-120 minuten
16-24 weken: 105-150 minuten
Kindje ouder dan 4-5 maanden?
Het advies? Houd je aan de juiste wakkertijd om hazenslaapjes te voorkomen. Is je kindje ouder dan 4-5 maanden en blijft hij hazenslaapjes doen? Overweeg dan een slaaptrainingsmethode om hem te leren zelfstandig in slaap te vallen. Dit kan volgens Daisy helpen bij het verbinden van slaapcycli en het verminderen van korte dutjes.
Lees verder onder de advertentie
Willen deze tips niet baten? Een kinderslaapcoach kan ervoor zorgen dat de (nacht)rust thuis terugkeert. Daisy’s e-book staat boordevol slaaptips, maar je kunt uiteraard ook bij haar terecht voor een persoonlijk consult.
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]