![Kinderen luisteren nooit](https://img.kekmama.nl/w480/h480/d480/scalefit/kekmama/2025/02/liefdestalen-1.png)
Kinderen met deze sterrenbeelden luisteren vrijwel nooit
Als ouder heb je vast wel eens het gevoel dat je woorden het ene oor in en het andere oor uit gaan bij je kind. Maar wist je dat de sterren misschien een handje meehelpen?
Een typische middag: je peuter is duidelijk moe, de oogjes vallen bijna dicht, en je denkt aan niets anders dan dat oh zo cruciale middagdutje.
Dan begint de strijd. Plots weigert je kleine totaal om te slapen, en je weet niet meer wat je moet doen. Herkenbaar? Geen zorgen, Daisy Oppelaar van Dais and Nights weet er alles van. Als kinderslaapcoach deelt ze haar waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. Vandaag in de schijnwerpers: het middagdutje.
De meeste peuters dutten nog lekker weg tot ze ongeveer drie jaar oud zijn. Sommigen houden het iets langer vol, anderen stoppen er iets eerder mee. Het is belangrijk om te onthouden dat je peuter dit dutje nodig heeft om niet oververmoeid te raken.
Op een gegeven moment zul je misschien merken dat je kleine avonturier de middagdut begint te ontwijken. Of hij dommelt nog wel tussen de middag weg, maar heeft ’s avonds geen zin meer om op tijd naar dromenland te vertrekken en verlengt zijn speeltijd tot in de late uurtjes. Misschien dut wellicht nog lekker tussen de middag en gaat ’s avonds keurig op tijd naar bed, maar verrast je dan door al voor het ochtendgloren vrolijk wakker te worden, dus ruim voor 06.00 uur.
Lees hier wat je kunt doen als je kind altijd vroeg wakker is
Daisy deelt een paar strategieën om de overgang van een naar geen middagdut soepel te laten verlopen:
Lees hier wat je kunt doen aan hazenslaapjes
Volgens Daisy is het belangrijk om te onthouden dat de middagdut altijd moet starten tussen 12.00 en 13.00 uur. Hoewel je peuter op een gegeven moment misschien langer wakker kan blijven dan 13.00 uur, is het niet verstandig om de dut tot bijvoorbeeld 14.00 of 15.00 uur te laten duren. Dit kan leiden tot te veel slaap aan het einde van de middag, wat weer invloed heeft op de nachtrust. Je kleine zal dan mogelijk niet genoeg slaapdrang ervaren om een volledige nacht van 11-12 uur aan een stuk door te slapen.
Daisy’s tip: houd altijd 13.00 uur aan als de uiterlijke starttijd voor de middagdut en zorg ervoor dat je peuter tussen 18.00 uur en 19.30 uur naar bed gaat voor de nachtrust. Willen deze tips niet baten of heb je een andere slaapvraag? Daisy heeft een fijn e-book samengesteld en je kunt uiteraard ook bij haar terecht voor een persoonlijk consult.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.