Een typische middag: je peuter is duidelijk moe, de oogjes vallen bijna dicht, en je denkt aan niets anders dan dat oh zo cruciale middagdutje.
Lees verder onder de advertentie
Dan begint de strijd. Plots weigert je kleine totaal om te slapen, en je weet niet meer wat je moet doen. Herkenbaar? Geen zorgen, Daisy Oppelaar van Dais and Nights weet er alles van. Als kinderslaapcoach deelt ze haar waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. Vandaag in de schijnwerpers: het middagdutje.
Lees verder onder de advertentie
Tot wanneer duurt het middagdutje?
De meeste peuters dutten nog lekker weg tot ze ongeveer drie jaar oud zijn. Sommigen houden het iets langer vol, anderen stoppen er iets eerder mee. Het is belangrijk om te onthouden dat je peuter dit dutje nodig heeft om niet oververmoeid te raken.
Op een gegeven moment zul je misschien merken dat je kleine avonturier de middagdut begint te ontwijken. Of hij dommelt nog wel tussen de middag weg, maar heeft ’s avonds geen zin meer om op tijd naar dromenland te vertrekken en verlengt zijn speeltijd tot in de late uurtjes. Misschien dut wellicht nog lekker tussen de middag en gaat ’s avonds keurig op tijd naar bed, maar verrast je dan door al voor het ochtendgloren vrolijk wakker te worden, dus ruim voor 06.00 uur.
Daisy deelt een paar strategieën om de overgang van een naar geen middagdut soepel te laten verlopen:
Blijf het aanbieden: Ook al weigert je peuter te slapen, bied het middagdutje nog steeds aan. Leg hem of haar in bed tussen 12.00 en 13.00 uur. Als er geen slaap komt, is rusten ook waardevol. Compenseer het gemiste dutje met een vroegere bedtijd, bijvoorbeeld rond 18:00 uur, om oververmoeidheid te voorkomen.
Kort het dutje in: Als je peuter nog wel dutjes doet maar ’s avonds laat gaat slapen, is het tijd om het middagdutje in te korten of te stoppen. Begin met het verkorten van de dutjes en pas indien nodig de bedtijd aan naar uiterlijk 19.30 uur.
Vermijd te lange dutjes: Als je peuter ’s ochtends vroeg wakker wordt, kan dit komen door te veel slaap overdag. In dit geval kan het nuttig zijn om het middagdutje in te korten of helemaal te stoppen. Houd altijd 13.00 uur als uiterlijke starttijd van het middagdutje aan.
Volgens Daisy is het belangrijk om te onthouden dat de middagdut altijd moet starten tussen 12.00 en 13.00 uur. Hoewel je peuter op een gegeven moment misschien langer wakker kan blijven dan 13.00 uur, is het niet verstandig om de dut tot bijvoorbeeld 14.00 of 15.00 uur te laten duren. Dit kan leiden tot te veel slaap aan het einde van de middag, wat weer invloed heeft op de nachtrust. Je kleine zal dan mogelijk niet genoeg slaapdrang ervaren om een volledige nacht van 11-12 uur aan een stuk door te slapen.
Daisy’s tip: houd altijd 13.00 uur aan als de uiterlijke starttijd voor de middagdut en zorg ervoor dat je peuter tussen 18.00 uur en 19.30 uur naar bed gaat voor de nachtrust. Willen deze tips niet baten of heb je een andere slaapvraag? Daisy heeft een fijn e-book samengesteld en je kunt uiteraard ook bij haar terecht voor een persoonlijk consult.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.