Je ligt net lekker, hebt de perfecte slaaphouding gevonden, en wenst je partner een goede nacht. Maar voordat je naar dromenland kunt vertrekken, hoor je een kreet. “Alweer?” En voordat je het weet, sta je melkpoeder af te meten of hangt je kind alweer aan je borst.
Lees verder onder de advertentie
Nachtvoedingen, de hel. Daisy Oppelaar van Dais and Nights weet er alles van. Als kinderslaapcoach deelt ze haar waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. Vandaag: ‘Hoe bouw ik de nachtvoedingen af?’
Lees verder onder de advertentie
Hoeveel nachtvoedingen geef je?
Allereerst: hoeveel nachtvoedingen geef je nu eigenlijk afhankelijk van de leeftijd van je baby? Het zijn gemiddelden, maar grofweg kun je het volgende aanhouden volgens Daisy:
0-2 maanden: 2 tot 4 nachtvoedingen
2-4 maanden: 1 tot 3 nachtvoedingen
4-6 maanden: 0 tot 2 nachtvoedingen
En ja, je leest het goed. De meeste kindjes gaan met zes maanden doorslapen. Maar wat als jouw kleine koter met negen maanden nog steeds ’s een late night snackmomentje nodig heeft?
Tja, dan kunnen we waarschijnlijk concluderen dat het meer uit gewoonte is dan uit honger. (Tenzij je kleintje achterloopt qua groei, hij heeft ’s nachts extra power nodig, omdat hij niet groot en sterk genoeg zijn is om alle voedingsstoffen overdag binnen te krijgen.) Die nachtvoeding is dan een soort slaapritueel geworden, een comfort dingetje. Je wil deze slaapassociatie natuurlijk doorbreken (want, doorslapen klinkt als muziek in de oren). Daisy tipt daarom om niet meteen in de nachtelijke voedingsmodus te schieten. “Probeer eerst een speentje of een aai over de bol om je kleine te kalmeren. Geef je hummeltje de kans om zelf tot rust te komen voor je als een commando naast het bedje staat met een fles of ontblote borst.”
Lees verder onder de advertentie
Nachtvoedingen afbouwen
Soms blijven we die nachtvoedingen onbewust in stand houden, hoe goedbedoeld ook. Dan is het goed om te realiseren dat het tijd is om af te bouwen, voor de nachtrust van je kleine én die van jou. Hoe je dat doet? Daisy schetst een situatie: “Stel je baby is zes maanden en krijgt nog steeds twee nachtvoedingen. Bouw dan af met één voeding tussen de bedtijd en 06:00 uur in de ochtend”, en deelt de stappen:
Lees verder onder de advertentie
Zorg dat het dagritme en de bedtijd consistent zijn, een goed dagritme is essentieel voor een goede nachtrust
Geef je kleine voor het slapengaan een stevige maaltijd
Probeer ervoor te zorgen dat je baby in ieder geval tot middernacht doorslaapt, dit heeft namelijk meer herstellende waarde dan daarna
Stel vast dat de eerste nachtvoeding pas na middernacht wordt gegeven
Wordt je baby eerder wakker? Pas dan een slaaptrainingsmethode toe
Wordt je baby tussen de nachtvoeding en 06:00 uur ’s ochtends wakker? Herhaal dezelfde methode
Het zal misschien even doorbijten zijn, maar geloof me, het gaat makkelijker en sneller dan je denkt. Eigenlijk geef je je nachtelijke wekkers gewoon een duwtje in de goede richting. Op een gegeven moment is je kleintje er echt klaar voor om door te slapen. Dus laten we als ouders onze kleintjes gewoon een beetje op weg helpen!”, sluit Daisy af.
Lees verder onder de advertentie
Willen deze tips niet baten? Een kinderslaapcoach kan ervoor zorgen dat de (nacht)rust thuis terugkeert. Daisy’s e-book staat boordevol slaaptips, maar je kunt uiteraard ook bij haar terecht voor een persoonlijk consult.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.