Slaapangst bij kinderen: hoe herken je het en wat kun je doen?

Illustratie bij: Slaapangst bij kinderen: hoe herken je het en wat kun je doen?
Chiara Izelaar
Chiara Izelaar
Leestijd: 3 minuten

We kennen allemaal die momenten: je kind wil nog een verhaaltje, dan nog een keer opstaan om iets te drinken en eindigt uiteindelijk naast je in bed. Maar wanneer is slaapangst gewoon een fase en wanneer is er meer aan de hand?

Lees verder onder de advertentie

Een recent onderzoek van het C.S. Mott Children’s Hospital toont aan dat slaapangst veel vaker voorkomt dan je misschien zou denken. Uit een nationale steekproef van 781 ouders met kinderen van 1 tot 6 jaar blijkt dat maar liefst één op de vier ouders zegt dat hun kind moeite heeft met in slaap vallen vanwege angst of zorgen.

Lees verder onder de advertentie

Nachtbrakers

En dat is niet alleen een kwestie van uitstellen omdat ze nog even willen spelen. Meer dan een derde van de ouders meldt zelfs dat hun kind niet de hele nacht slaapt en vaak huilend of boos wakker wordt. Bijna de helft van de ouders geeft aan dat hun kind elke nacht uit bed komt om bij hen in bed te kruipen. En een derde van de ouders zegt dat hun kind “vaak of af en toe” eist dat de ouder in de kamer blijft totdat ze in slaap vallen.

Lees verder onder de advertentie

Sarah Clark, co-directeur van het Mott-onderzoek en onderzoeker in de kindergeneeskunde aan de Universiteit van Michigan, legt uit: “Kinderen veranderen veel tussen 1 en 6 jaar. Ze hebben vaak voorspelbare angsten: eerst zijn ze bang voor het donker, later worden het monsters als hun verbeelding zich ontwikkelt.”

Lees ook – Top 5 vragen over slapen, beantwoord door een kinderslaapcoach

Wat kun je doen?

Dus, wat kun je doen als je kind last heeft van slaapangst? Begin met een consistente bedtijdroutine. Volgens de Sleep Foundation helpt een dagelijkse routine je kind om zich voor te bereiden op de nacht. Dit creëert niet alleen een gevoel van veiligheid, maar leert je kind ook om zelf in slaap te vallen.

Lees verder onder de advertentie

Een goede bedtijdroutine kan er als volgt uitzien:

  • Een gezonde snack: Of een flesje of borstvoeding, afhankelijk van de leeftijd.
  • Een badje of douche: Of een verschoning voor de allerkleinsten.
  • Naar het toilet gaan: Een belangrijke stap om plassen in bed te voorkomen.
  • Tandenpoetsen: Voor stralende tandjes.
  • Een verhaaltje lezen: Een moment om samen te ontspannen.
  • Een slaapliedje zingen: Of gewoon lekker knuffelen.

Probeer je kind pas in bed te leggen als hij of zij slaperig is, maar nog niet helemaal in slaap gevallen. Vermijd ook schermen minstens een uur voor bedtijd, omdat het blauwe licht je melatonineproductie kan verstoren en het in slaap vallen bemoeilijkt.

Lees ook – Nachtvoedingen afbouwen? Kinderslaapcoach vertelt stapsgewijs hoe

Belang van routine

Dr. Lauren Hartstein, assistent-professor in de psychiatrie aan de Universiteit van Arizona, benadrukt ook het belang van routine: “Jonge kinderen reageren sterk op consistentie. Voorbereidingen voor bedtijd helpen hun lichaam en geest te begrijpen dat het tijd is om af te schakelen.” Soms kunnen andere rustgevende activiteiten voor het slapen ook helpen, zoals lezen, kleuren, schilderen of rekken.

Lees verder onder de advertentie

Bedtijd kan een uitdaging zijn, maar met een beetje structuur en begrip kan het een stuk makkelijker worden. Dus adem in, adem uit, en weet dat je niet alleen bent in deze bedtijdstrijd. Uiteindelijk zullen die slaapjes weer vanzelf soepel verlopen – en ben jij weer die ouder die in de vroege ochtenduren zonder al te veel gebroken nachtrust door de dag komt.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken