Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Renée (34), moeder van Jacques (6) en Teun (4): “Vlak voordat ik was uitgerekend van Teun, trok Jacques zijn luier uit, vroeg om een onderbroek, en besloot dat hij zindelijk was. Het was een maand voor zijn tweede verjaardag. Onder de indruk van zijn vastberadenheid schafte ik een stapel boxershorts aan, en betrapte hem niet één keer op een ongelukje.
Lees verder onder de advertentie
Bedplassen
De nachten was hij nog niet droog. Niet gek, vond ik; Jacques is een diepe slaper. Dus trok ik hem een luierbroekje aan, liet hem nog een keer plassen wanneer ik zelf naar bed ging en prees hem voor zijn droge dagen. Dat hij in groep 1 nog steeds niet droog was ’s nachts, leek me niet zorgelijk. Maar toen groep 3 in zicht kwam en de luierbroekjes nog elke avond uit de kast werden getrokken, krabde ik me toch even op mijn hoofd. Hoorde dit wel zo lang te duren?
Lees verder onder de advertentie
De huisarts vroeg of er veranderingen of heftige gebeurtenissen waren in zijn leven – die waren er niet – en testte hem voor de zekerheid op blaasontsteking: negatief. ‘Probeer een plaswekker’, opperde hij. Waarna Jacques diezelfde avond nog met een exemplaar in bed kroop. Maanden later waren we stapels stickerkaarten verder, maar was hij pas twee keer een nacht droog geweest. Jacques zag het als falen en verzette zich steeds vaker tegen de wekker. Mijn vriend vond dat ik het moest loslaten. Het zou vanzelf wel goedkomen, zei hij. Zelf had-ie ook ongelukjes gehad tot hij minstens negen was.
Ondertussen is Jacques bijna zeven en zit er wat verbetering in de nachten: pakweg de helft van de tijd is hij droog. Ik ben gestopt met belonen, omdat dat de druk bij hem alleen maar lijkt op te voeren. Bovendien: zijn jongere broertje is al jaren volledig zindelijk, Jacques schaamt zich kapot. Logeren durft hij om die reden niet, en dat snap ik maar al te goed. Je kunt moeilijk in een luier aankomen, tijdens een partijtje met je voetbalvrienden.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de huisarts is urologisch onderzoek niet nodig zolang Jacques nog geen acht is. Maar ondanks de verbeteringen in de situatie, herken ik dit probleem bij geen kind in mijn omgeving. Moet ik me zorgen maken?”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.