Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke week schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
In totaal waren het tien sessies en gisteren was de laatste. Relatietherapie.
Ondanks onze totaal verschillende achtergronden nam 16 jaar geleden pure lust de overhand in een rokerig café in onze hoofdstad. Een plek waar liedjes niet langer dan één minuut duurden en waar barmannen in afgeknipte spijkerbroek hun adonis-ego vergrootten door ‘gratis’ shotjes uit te delen. Gulzig gedronken door mij en mijn vriendinnen, in de hoop onze ego’s te boosten. Mijn ogen dwaalden direct af naar – wat ik toen niet had durven dromen – mijn toekomstige man. En ondanks dat het vooral lust op het eerste gezicht was, kwamen de vervolgdates en na drie jaar zaten we op de welbekende huwelijksboot.
Lees verder onder de advertentie
Een cheerleader voor ons huwelijk
Twee kinderen, twee landen, vier huizen, twee honden én een pandemie later kon onze relatie wel wat slingers gebruiken. Geen noodzakelijke hulp, maar een (niet al te knappe) cheerleader die ons huwelijk zou aanmoedigen, was geen overbodige luxe. Dus daar gingen we. Op naar relatietherapie en we troffen het enorm, want ondanks de soms bijzondere sessies kwamen we er altijd ‘verlichter’ uit. Tijdens onze laatste sessie gaf de therapeute ons het boek ‘Verslaafd aan Liefde’ van Jan Geurts mee.
De herfstvakantie brak aan en het boek ging mee op vakantie. De eerste hoofdstukken waren meteen raak: Jan vertelt hierin over hoe iedereen een kritische stem in zich meedraagt. Sommigen noemen het ook wel je innerlijke monster of super-ego. Bij de een is deze groter dan bij de ander, maar één ding staat vast: dat ding belemmert je in je leven. Hoe groot deze inner-stem is, hangt af van je eigen opvoeding. Ouders die te beschermend of te kritisch zijn geweest – dat werk. Nu heb ik jaren geleden een grove fout gemaakt bij mijn oudste dochter, waarvoor ik al vaker mijn excuses heb gemaakt, maar toch voelde ik heel duidelijk: ‘the damage was done’.
Je wil nu graag weten wat ik zo verkeerd heb gedaan hè? Haha. Ik zou het ook willen weten dus vooruit…
We woonden in Zwitserland en Maria zat op turnen. Ze was 6 jaar oud en turnen viel nog onder een soort ‘Oostblokregime’. Op een bepaalde selectiedag werden de kinderen meegenomen en in een klein kamertje buiten het oog van de ouders getest. Er werd op hun schoudertjes doorgeduwd zodat ze tóch de spagaat konden. Toen Maria aan de beurt was, zij haar grenzen aangaf en ‘au’ riep, werd ze meteen uit de groep gezet.
‘Nicht gut’, was het repliek richting mij. Ik was enorm teleurgesteld, want ze had talent, dat kon zelfs de groenteboer op de hoek nog zien. Ik nam haar ‘over’ van de turnleiding en gaf haar de wind van voren. Pure frustratie van mijn kant, want ik zat zelf gewoon niet lekker in mijn vel.
Als ik iets in mijn leven opnieuw zou mogen doen, dan is het deze mom-move. Want in drie minuten tijd veroverde ik haar van eigenwaarde, zelfvertrouwen en het aller- allerbelangrijkste: het luisteren naar haar eigen gevoel, haar gut-feeling.
Lees verder onder de advertentie
Gut-feeling
Nu , bijna zes jaar later, lees ik over hoe dat inner-stemmetje je vormt als mens en direct dwalen mijn gedachten af naar die bewuste middag. Ik loop naar haar toe en zeg haar nogmaals dat ik zo veel spijt heb van mijn reactie toentertijd en dat ze altijd naar haar eigen gevoel moet luisteren. Ik zie de tranen in haar ogen schieten, pak haar vast en geef haar een zoen. Mama’s maken heel soms hele grote fouten lieverd. En het spijt me nog steeds heel erg.
Even later zit ik aan de keukentafel als Maria op me af komt lopen. Ze slaat haar armen om mij heen en geeft me een gemeende knuffel. Het voelt als vergeving en ik kijk haar dankbaar aan.
Misschien dat ik er toch nog een paar therapiesessies bij boek. Wie weet versla ik niet alleen mijn monster, maar tem ik ook dat van mijn kinderen alvast…
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen