Om jou een handje te helpen delen we elke zaterdag een lekker recept. Hoef jij je het apezuur niet te zoeken. Deze week: tijd voor een lekker zonnetje in huis met deze gado gado. Maak de saus gerust van tevoren klaar, heb jij meer tijd over voor andere dingen.
Lees verder onder de advertentie
Voor 2-4 personen
Nodig
Voor de saus:
2 sjalotjes, fijngehakt
3 lomboks, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl trassi van de toko (of 1 tl witte miso voor vegans)
½ tl laospoeder of 3-4 cm verse laos, geschild en geraspt
1 ½ tl asem (tamarinde)
2 el gula jawa (Javaanse palmsuiker)
3 blaadjes jeruk purut (limoenblad, uit het vriesvak, soms ook vers)
1 tl zout
7 el pindakaas, de saaiste die je kunt vinden
¼ blok santen (harde kokosroom)
1 el kecap meja of manis
De rest:
250 g sla, naar keuze
1 gekookt ei per persoon, in partjes
tofu puffs, zoveel als je wilt
1 handje taugé, schoongemaakt*
100 g krieltjes, gekookt in de schil
½ komkommer, in dunne plakjes
Zo maak je het
Maak eerst de saus; dat kan 1-2 dagen van tevoren
Breng in een steelpan de sjalotjes, lombok, knoflook, trassi, laos, asem, jeruk purut, gula jawa en het zout aan de kook met een mok water.
Roer wanneer het water begint te koken de pindakaas erdoorheen.
Breng het geheel nu kort opnieuw aan de kook, voeg de santen toe en roer door tot deze volledig is opgelost.
Haal van het vuur en maak af met de kecap voor een mooie glans.
Verdeel de sla, het ei, de tofu, taugé, krieltjes en komkommer over een mooie grote schaal of individuele borden en schep hier een flinke dot van de saus op.
De foodblogs van Dorothy Porker zijn niet voor niks populair bij foodjournalisten: ze zijn grappig én goed. Haar motto: het leven is al moeilijk genoeg, eten moet fijn en leuk zijn. Nomnomnom, € 24,99 Fontaine
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]