Om jou een handje te helpen delen we elke zaterdag een lekker recept. Hoef jij je het apezuur niet te zoeken. Deze week: tijd voor een lekker zonnetje in huis met deze gado gado. Maak de saus gerust van tevoren klaar, heb jij meer tijd over voor andere dingen.
Lees verder onder de advertentie
Voor 2-4 personen
Nodig
Voor de saus:
2 sjalotjes, fijngehakt
3 lomboks, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl trassi van de toko (of 1 tl witte miso voor vegans)
½ tl laospoeder of 3-4 cm verse laos, geschild en geraspt
1 ½ tl asem (tamarinde)
2 el gula jawa (Javaanse palmsuiker)
3 blaadjes jeruk purut (limoenblad, uit het vriesvak, soms ook vers)
1 tl zout
7 el pindakaas, de saaiste die je kunt vinden
¼ blok santen (harde kokosroom)
1 el kecap meja of manis
De rest:
250 g sla, naar keuze
1 gekookt ei per persoon, in partjes
tofu puffs, zoveel als je wilt
1 handje taugé, schoongemaakt*
100 g krieltjes, gekookt in de schil
½ komkommer, in dunne plakjes
Zo maak je het
Maak eerst de saus; dat kan 1-2 dagen van tevoren
Breng in een steelpan de sjalotjes, lombok, knoflook, trassi, laos, asem, jeruk purut, gula jawa en het zout aan de kook met een mok water.
Roer wanneer het water begint te koken de pindakaas erdoorheen.
Breng het geheel nu kort opnieuw aan de kook, voeg de santen toe en roer door tot deze volledig is opgelost.
Haal van het vuur en maak af met de kecap voor een mooie glans.
Verdeel de sla, het ei, de tofu, taugé, krieltjes en komkommer over een mooie grote schaal of individuele borden en schep hier een flinke dot van de saus op.
De foodblogs van Dorothy Porker zijn niet voor niks populair bij foodjournalisten: ze zijn grappig én goed. Haar motto: het leven is al moeilijk genoeg, eten moet fijn en leuk zijn. Nomnomnom, € 24,99 Fontaine
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]