10x de leukste bossen om met je kids te verkennen

14.09.2024 15:00
bos

Langzaam maar zeker komt de herfst er weer aan en wordt het bos op zijn mooist. Tijd om eropuit te trekken met het hele gezin! Of je nu op zoek bent naar kabouterpaden, avontuurlijke speelbossen of een plek waar je gewoon even lekker kunt uitwaaien: dit zijn de 10 leukste bossen om met je kinderen naartoe te gaan.

1. Speelbos ’t Laer, Lage Vuursche (Utrecht)

Zin in avontuur? In Speelbos ’t Laer kunnen de kinderen hun energie kwijt door te klimmen, klauteren en hutten te bouwen. Er is zelfs een kabouterpad voor de kleintjes. Terwijl je kids zich uitleven, geniet jij van een rustige wandeling door het prachtige bos. Perfect voor een dagje uit met het hele gezin.

2. Het Mastbos, Breda (Noord-Brabant)

Het Mastbos is een van de oudste bossen van Nederland en heeft een speciaal kabouterpad voor kinderen. Met een beetje geluk komen jullie zelfs een ree tegen! Dit bos is ideaal voor een gezinswandeling in de natuur, met een vleugje geschiedenis. Mocht je nog een lokmiddel nodig hebben om je kinderen over te halen om mee te gaan, ga dan ook zeker na afloop een pannenkoek eten in het naastgelegen pannenkoekenhuis.

3. Het Leersumse Veld, Utrechtse Heuvelrug (Utrecht)

Een prachtig natuurgebied met bossen, heidevelden en plassen. De kinderroute hier is kort genoeg voor de kleintjes, maar uitdagend genoeg om ze lekker bezig te houden. En wie weet spotten jullie wel een Schotse hooglander. Neem vooral een picknickmand mee, want dit gebied vraagt om een pauze in de natuur. Tip: stal je picknick niet uit midden tussen de Schotse hooglanders, dan willen die nog wel eens mee komen eten.

Lees ook – ‘Deze 11 uitjes zijn extra leuk om met opa en oma naartoe te gaan

4. Het Speulderbos, Garderen (Gelderland)

Dit bos staat bekend om zijn “dansende bomen” – de kromme stammen geven je echt het gevoel dat de bomen dansen! Kinderen zullen het magisch vinden. Er zijn meerdere kindvriendelijke wandelroutes, en als je het avontuur compleet wilt maken, kun je een bezoek brengen aan het naastgelegen Klimbos Garderen. Ideaal voor gezinnen die van een beetje actie houden!

Jongen speelt in het bos tijdens een boswandeling met zijn ouders.

5. Het Haagse Bos, Den Haag (Zuid-Holland)

Midden in de stad, maar toch helemaal in de natuur. Het Haagse Bos is de perfecte plek voor een korte, maar spannende wandeling. Bezoek de hertjes in de Koekamp en geniet van de speeltuinen verspreid door het bos. Lekker makkelijk als je in de buurt woont, maar ook prima te combineren met een dagje stad.

6. Het Drents-Friese Wold, Appelscha (Friesland/Drenthe)

Dit uitgestrekte natuurgebied is ideaal voor gezinnen die van avontuur houden. Er is een speciaal speelbos waar kinderen kunnen klimmen en klauteren en zelfs een blotevoetenpad. Het bos biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelingen en fietstochten, en je kunt er zelfs overnachten als je echt een weekendje weg wilt.

7. Het Amsterdamse Bos, Amstelveen (Noord-Holland)

Het Amsterdamse Bos heeft alles: speeltuinen, waterplekken, een geitenboerderij en kilometers aan wandel- en fietspaden. De diversiteit maakt het ideaal voor gezinnen met kinderen van verschillende leeftijden. Huur een kano, verken het bos te voet, of geniet gewoon samen van een gezellige picknick.

Lees ook – ‘Deze 6 dierenuitjes zijn net wat anders dan je gewend bent

8. Landgoed Hoenderdaell, Anna Paulowna (Noord-Holland)

Oké, dit is niet alleen een bos, maar het is een waar paradijs voor dierenliefhebbers! Naast de prachtige wandelpaden door het bos, kun je hier ook wilde dieren, zoals tijgers, poema’s en leeuwen, bewonderen in het opvangcentrum en een kijkje nemen in het Dierenpark. De combinatie van natuur en dieren maakt dit een favoriet uitje voor kinderen (en stiekem ook voor ouders).

9. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant)

Een bezoek aan de “Brabantse Sahara” is een ervaring op zich. Het is een uniek natuurgebied waar je kunt wandelen door de uitgestrekte zandvlaktes, en vervolgens weer het bos in kunt duiken. Er zijn speciale routes voor kinderen, en ze kunnen lekker in het zand spelen in de immense “zandbak” terwijl jij van het uitzicht geniet. Zo’n grote zandbak kan niet anders dan een succesverhaal worden!

Meisje met een muts op houdt een herfstblad omhoog tegen de zon in tijdens een boswandeling met haar ouders.

10. Het Groene Woud, Oisterwijk (Noord-Brabant)

Midden in Brabant vind je Het Groene Woud, met de beroemde Oisterwijkse bossen en vennen. Er zijn speciale kinderroutes en kabouterpaden, en onderweg kun je stoppen bij een van de vele vennen voor een heerlijke pauze. Het is een betoverend gebied dat voor jong en oud genoeg te bieden heeft.

Waarom het bos perfect is voor quality time met de kids

Wat maakt een bezoek aan het bos zo geweldig? Het is de perfecte combinatie van avontuur en ontspanning. De kinderen kunnen rennen, ontdekken en zich helemaal uitleven, terwijl wij als ouders even een frisse neus halen en genieten van de natuur. En het beste van alles: elk seizoen heeft zijn charme. In de herfst zijn er kastanjes te rapen, in de winter kun je wandelen door de knisperende sneeuw, in de lente bloeit alles op, en in de zomer zijn de bossen heerlijk koel.

Dus, trek die laarzen aan, neem een rugzak mee vol snacks, en ga op avontuur! Nederland heeft zoveel mooie bossen te bieden waar je met het hele gezin volop kunt genieten. Klaar voor een avontuur in het groen?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.