Je hoeft echt niet veilig op de camping te blijven plakken als je tijdens je vakantie wilt voorkomen dat je wordt opgelicht, maar het is wel goed om met onderstaande punten rekening te houden.
Lees verder onder de advertentie
Reiszoekmachine Skyscanner geeft er meteen wat tips bij.
Neptickets voor vervoer en attracties
Een klassieke oplichtingspraktijk is de ticketverkoop van nepkaartjes voor een club, concert, trein of bus. Voorkomen dat je een enkeltje ‘afpersing’ koopt? Probeer dan weg te blijven van de mensen die zich op de plaats van bestemming voordoen als reisagent en ’tickets voor een mooi prijsje’ aanbieden. Boek online (en vooruit indien mogelijk) bij de officiële verkoper en wees niet bang om identificatie of andere bewijzen te vragen als je een ticket toch last minute koopt.
Lees verder onder de advertentie
Taxichauffeur die toeristische route kiest
In onbekende steden kom je al snel die vriendelijke chauffeur tegen die je een ‘mooie stadsroute’ langs bezienswaardigheden voorschotelt. Als je iets vermoedt, dan kun je op je telefoon met Google Maps het begin- en eindpunt invullen en de chauffeur vragen naar zijn route. Stap je in een reguliere stadstaxi, vraag dan altijd of de meter aanstaat of spreek van tevoren een tarief af.
Probeer het inwisselen van geld goed van tevoren te plannen en shop een beetje rond om te zien welk geldwisselkantoor of welke bank de beste koers geeft. Het komt toch nog veel voor dat je wordt geflest. Ook als je betaalt met een pinpas of creditcard; transactiekosten kunnen soms belachelijk hoog uitvallen. Als je weet hoe de koers in elkaar zit, kun je dit in gedachten houden.
Lees verder onder de advertentie
Achteraf betalen voor beschadigde huurauto
Het is een van de meest voorkomende fraudes bij autoverhuur: je brengt de auto waarmee je langs de Franse Rivièra hebt getoerd terug en achteraf blijkt dat je moet betalen voor schade die jij niet hebt veroorzaakt. Vaak zie je dit pas op het creditcardafschrift, dus om jezelf goed te beschermen is het slim om voordat je de auto inlevert foto’s te maken. Zorg dat degene van de autoverhuurmaatschappij tekent als je de auto hebt ingeleverd en bewaar de kopie goed om verrassingen achteraf te voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Vals geld
Vals geld op vakantiebestemmingen komt veel voor, onder meer in Zuid- en Centraal Amerika. Ook kan het voor komen dat je vals geld krijgt als je iets hebt gekocht of uit eten gaat. Tip: check goed de briefjes voor het oog van de medewerker of ober die jou het geld geeft. Hoe zie je dan dat het vals geld is? Handig is een klein uv-licht van Safescan (een bedrijf dat valsgelddetectors maakt), speciaal ontworpen voor reizigers.
Lees verder onder de advertentie
Diefstal met afleidingstactieken
In drukke steden en op populaire toeristenplekken vragen anderen weleens om de weg naar een bepaalde bezienswaardigheid of willen ze dat je een foto maakt. Heus niet altijd met slechte bedoelingen, maar wel goed om op je hoede te blijven. Deze hulpvragen zijn namelijk een uitgelezen kans om je af te leiden van iets anders: iemand die iets uit je zak wilt trekken, bijvoorbeeld.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.