Alles over turbulentie tijdens je vlucht (en hoe je je kind geruststelt)

turbulentie vliegen met kinderen Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Je kind tijdens een vlucht rustig houden is al lastig zat, laat staan als het vliegtuig alle kanten op gaat. Hoe ontstaat turbulentie eigenlijk en wat doe je als je  er tijdens je vlucht last van hebt?

Lees verder onder de advertentie

Vliegen is één van de veiligste manieren om te reizen. Toch zijn er veel mensen en ook kinderen met vliegangst. Heb je hier last van, dan is het al helemaal geen pretje om in het vliegtuig te zitten als er turbulentie is. Maar ook mensen zonder vliegangst kunnen turbulentie als erg onaangenaam ervaren. Wij leggen je uit wat het precies is en wat je op zo’n moment het beste kunt doen.

Lees verder onder de advertentie


Wat is turbulentie?

Als een vliegtuig begint te trillen, spreek je van turbulentie. Dit komt omdat het vliegtuig op en neer beweegt op (hevige) wind. Vergelijk het met een boot op zee: als er golven zijn, gaat de boot meer op en neer dan wanneer de zee ‘plat’ is. De kans dat je tijdens je vlucht helemaal geen last van turbulentie hebt, is groot. En anders duurt het meestal maar een paar minuten.  

Lees verder onder de advertentie

 

Is turbulentie te voorspellen?

In de meeste gevallen wel. Niet voor niets hoor je wel eens tijdens je vlucht dat er turbulentie verwacht wordt en je dus je tafeltje moet inklappen en je gordel moet omdoen.

 

Lees ook:
Vliegangst bij je kind: dit doe je eraan  >

Lees verder onder de advertentie

 

Piloten bereiden hun vlucht voor en bestuderen daarbij de weerkaarten. Vaak weten ze dus of en waar ze turbulentie kunnen verwachten. Tijdens de vlucht zien ze turbulentie aankomen op het radarscherm en hebben ze contact met luchtverkeersleidingen en piloten van andere vliegtuigen. Toch komt het ook wel eens voor dat turbulentie onverwacht ontstaat en je snel verzocht wordt om te blijven zitten.

 

Is het gevaarlijk?

Een vliegtuig is er op gemaakt om te functioneren in heftige weersomstandigheden. Dus hoeveel turbulentie er ook is: je valt niet zomaar uit de lucht en er valt ook niet zomaar een vleugel af (hoe hard je ‘m ook ziet bewegen).

Lees verder onder de advertentie

Als passagier is het ook zelden gevaarlijk, mits je wel de regels van het cabinepersoneel opvolgt. Dus zodra het teken ‘stoelriemen vast’ aanspringt, blijf dan ook op je plek zitten en zorg dat de stoelriem van jou en je kind goed vast zit.

In het nieuws verschijnen heel soms verhalen waarbij mensen gewond raakten bij hevige turbulentie. Negen van de tien keer gaat het dan om mensen die in het gangpad stonden en werden overvallen door turbulentie. Zit je op je stoel, dan kan je niets gebeuren (maar ja, vervelend is het wel).

Lees verder onder de advertentie


Hoe blijf je rustig?

Veel mensen vinden turbulentie eng, maar gelukkig duurt het nooit lang. Uiteraard heb je zelf geen controle over het toestel (ha, gelukkig maar) en kun je dus niet veel doen. Het is vooral belangrijk dat je rustig blijft – voor jezelf en voor je kind. Hoe? Zoek afleiding door bijvoorbeeld spelletjes te doen, door een tijdschrift te bladeren of muziek te luisteren. Zo vergeet je wat er om je heen gebeurt en merk je minder dat het vliegtuig schudt.

Is je kind nog steeds bang, leg hem dan uit waardoor turbulentie ontstaat en dat het iets tijdelijks is. Belangrijk is ook om ontspannen aan de reis te beginnen. Doe je dat niet, dan zal de spanning bij je kind alleen maar toenemen als er turbulentie ontstaat.

 

Bron: KLM

 

Nog meer Kek Mama? Neem nu een abonnement >

 

Meest bekeken