20 verrassende buitenactiviteiten met kinderen voor een zonnige herfstdag

14.10.2024 13:00
herfstwandeling Bron: Pexels

De herfstzon komt tevoorschijn, en deze week kunnen we zelfs genieten van temperaturen rond de 20 graden! Perfect weer om naar buiten te gaan en samen met je kids van het prachtige weer te genieten.

Laat die dikke jas en regenlaarzen maar achterwege. Dit zijn 20 manieren om volop te genieten van de herfstzon:

  1. Boswandeling met speurtocht – Ga samen op avontuur in het bos. Verzamel gekleurde bladeren, eikels en kastanjes en maak er een speurtocht van. Wie vindt de mooiste herfstschatten?
  2. Uitwaaien op het strand – Niets zo fijn als een frisse neus halen aan zee. Neem een vlieger mee, bouw zandkastelen of laat je kids de leukste schelpen verzamelen.
  3. Naar een kinderboerderij – De kinderboerderij is in de herfst misschien wel nóg leuker. Dieren knuffelen, vers stro ruiken en genieten van de laatste warme zonnestralen.
  4. Pompoenen zoeken – Bij veel boerderijen kun je in deze tijd van het jaar je eigen pompoen uitzoeken. Superleuk om met de kids te doen en daarna thuis samen pompoenen te versieren voor Halloween. Deze pompoenboerderijen in Nederland zijn het bezoeken waard
  5. Appels plukken – Veel boomgaarden bieden in de herfst de mogelijkheid om zelf appels te plukken. Een superleuke ervaring voor je kinderen. Daarna kun je samen appeltaart bakken, dubbel plezier!
  6. Buitenspeeltuinen verkennen – Met die heerlijke herfstzon is een buitenspeeltuin perfect. Je kids kunnen zich uren vermaken op klimrekken, schommels en glijbanen.
  7. Herfstpicknick in het park – Een zomerse picknick? Nee joh, een herfstpicknick is minstens zo leuk! Neem een thermoskan met warme chocolademelk mee, bak wat appelflappen en geniet samen van de vallende bladeren en frisse lucht.
  8. Kastelen ontdekken – In de herfst zien kastelen er extra sprookjesachtig uit. Veel kastelen hebben speciale kinderactiviteiten, zoals verkleedpartijen of spannende speurtochten. Perfect om je kinderen een middagje terug in de tijd te laten reizen.
  9. Fietstocht door de natuur – Pak de fietsen uit de schuur en maak een tochtje door de natuur. Bossen, parken of langs het water: Nederland is prachtig in de herfst.
  10. Blotevoetenpad – Zijn jullie dapper genoeg om met jullie blote voeten door de herfstnatuur te lopen? Er zijn diverse blotevoetenpaden in Nederland waar je samen met je kinderen een avontuurlijke tocht kunt maken door modder, zand en gras.
  11. Pannenkoeken eten – Na een lange wandeling of fietstocht is er niks lekkerder dan samen pannenkoeken eten. Zoek een gezellig pannenkoekenhuis op, geniet van de sfeer en warm lekker op met een zoete traktatie.
  12. Varen in de herfstzon – Stap aan boord van een fluisterboot of een rondvaart en bekijk de natuur vanaf het water. Vooral in bossen waar je kunt varen is het prachtig met de vallende bladeren om je heen.
  13. Herfstbingo buiten in het bos – Maak een bingokaart met herfstige items zoals eikels, gekleurde bladeren en paddenstoelen. Laat je kinderen tijdens de wandeling alles afstrepen wat ze tegenkomen. De eerste die zijn kaart vol heeft, wint een warme chocomelk.
  14. Klimpark – Klimmen en klauteren tussen de bomen is een geweldig avontuur voor een zonnige herfstdag. De kids trotseren touwladders, ziplines en wiebelbruggen terwijl jij geniet van de frisse buitenlucht. Veel klimparken bieden routes voor verschillende leeftijden.
  15. Wandelen langs molens, zoals Kinderdijk – Maak een ontspannen wandeling langs de iconische molens van Kinderdijk, een UNESCO Werelderfgoed. De combinatie van geschiedenis, natuur en de rustige sfeer is perfect voor een zonnige middag.
  16. Naar de Veluwe – De Veluwe is in de herfst op zijn mooist met kleurrijke bossen en volop dieren om te spotten. Ga op zoek naar wilde zwijnen, edelherten of geniet van een fietstocht door de heidevelden.
  17. Kamperen in de tuin (of een plekje op een camping) – Zet een tent op in de tuin of ga een nachtje kamperen op een gezellige camping. De herfstzon zorgt voor een heerlijke avond rond het kampvuur met marshmallows. Kamperen voelt extra bijzonder in deze tijd van het jaar!
  18. Sportdag met de hele buurt – Organiseer een buurt-sportdag in het park of op een grasveld. Zet een parcours uit met touwtrekken, zaklopen, en estafettes. Perfect om samen buiten te bewegen en de buurt bij elkaar te brengen.
  19. Knutselen in de natuur – Verzamel takjes, bladeren en dennenappels tijdens een wandeling en knutsel ter plekke je eigen natuurkunstwerk. Laat de kinderen hun fantasie gebruiken om figuren of mandala’s te maken.
  20. Dagje dierentuin – In de herfst is de dierentuin vaak rustiger, waardoor je meer tijd hebt om de dieren te bewonderen. Veel dieren zijn actiever in de koelere temperaturen en de herfstkleuren zorgen voor een prachtige achtergrond. Een ontspannen en leerzaam dagje uit!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.