Chiara ging naar het nijntje museum: ‘Niet alleen onze dreumes raakte overprikkeld’

03.10.2024 06:00
Foto: Jelle Draper

Tips van andere moeders? Altijd welkom! Geen collab, maar puur uit de goedheid van ons moederhart delen we de fijnste snufjes, hotspots en uitjes die het leven nét even makkelijker of leuker maken. Zo ook onze eigen Chiara, die weer een ervaring rijker is.

“Halfjaardag vieren? Wij zijn er helemaal voor. Vorig jaar kozen we voor een paar nachtjes in een boshuisje in de Ardennen. Joah was namelijk gefascineerd door bomen (misschien omdat hij Boom van zijn achternaam heet?), dus dat was een perfecte match. Maar inmiddels draait alles om één ding: nijntje. Boekjes, filmpjes, speelgoed, knuffels – nijntje is het helemaal. Zonder zijn trouwe maatje Snuffie slaapt, eet of baddert hij niet. Je raadt het al, voor zijn anderhalve verjaardag trokken we naar het nijntje museum in Utrecht.

Lees ook – Mijn eerste museum: dit zijn de leukste musea voor jouw kleintje

Zijn pretoogjes spraken boekdelen

Bij aankomst gingen zijn ogen meteen glimmen. Daar stond een groot standbeeld van nijntje, en Joah vloog erop af. “Nij, nij, nij!” riep hij enthousiast. Binnen wisten zijn ogen niet waar ze moesten kijken. Hij rende naar de muurschildering van “knokno” (zijn versie van knorretje), en herkende meteen allerlei figuren die hij kent van de boekjes en filmpjes. En toen… gingen we op bezoek bij nijntje thuis. In de voortuin wachtte een levensgrote snuffie op hem. Zijn pretoogjes spraken boekdelen.

Foto: Marleen Kuipers

Als fervent foodie (de appel valt niet ver van de boom) wilde Joah het liefst in de keuken blijven hangen, lekker “kokkerellen” en nieuwe geuren ontdekken. Van de boerderij naar de winkel en zelfs autorijden in het nijntje verkeer. Dat is misschien wel het allermooiste aan het museum: het is zó interactief en speels, dat je kleintje de hele tijd betrokken is. Ze mogen overal aanzitten, overal mee spelen, en overal iets nieuws ontdekken. En als ouder is het echt geweldig om te zien hoe hun fantasie tot leven komt in zo’n bekende en daarom vertrouwde omgeving.

Beeld: Jelle Draper

Oh, die prikkels!

Maar oh, die prikkels! Niet alleen voor Joah, maar vooral voor papa en mama. Dan, mijn man, stond vaak een beetje beduusd in een hoekje te kijken hoe een stoet kinderen wanhopig probeerde een plekje in de auto of aan de keukentafel te bemachtigen. En ik? Ik was er na vijf minuten al klaar mee. Toen Joah eindelijk in de auto zat, na een kwartier wachten, en ik ouders hoorde mompelen: “Je mag als dit kindje klaar is,” dacht ik: “Nou Karen, hier heb je je spot. Veel plezier.”

Beeld: Jelle Draper

Het museum is geweldig, maar je moet voorbereid zijn op een overload aan indrukken. Gelukkig konden we even op adem komen in het café, waar we – hoe kan het ook anders – pannenkoeken en een poke bowl in nijntje-stijl bestelden. Te schattig voor woorden, echt waar.

Beeld: Jelle Draper

Zelf ook weer een beetje kind

Dus, wat maakt een bezoek aan het nijntje museum nou zo’n aanrader? Het is niet alleen superleuk, maar ook ontzettend leerzaam. Kinderen worden echt uitgedaagd om de wereld om zich heen te ontdekken. Ze leren over vormen, kleuren, en dagelijkse situaties, terwijl ze spelenderwijs bezig zijn. Het is interactief, speels en prikkelt hun fantasie. Voor Joah was het één groot herkenningsfeest, en het was zo bijzonder om te zien hoe blij hij werd van alles wat hij zag. Als ouder word je zelf ook weer een beetje kind, terwijl je kleintje de tijd van z’n leven heeft.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.