Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Wachtrijen op Schiphol zijn wel het laatste waar je zin in hebt, zeker als je reist met koffers, buggy met peuter, draagzak met baby en een luiertas. Daarom vertellen wij je de trucjes waarmee je een lange wachttijd kunt omzeilen. Graag gedaan.
Met dank aan reiszoekmachine Skyscanner.
Thuis even achter de laptop kruipen is een kleine moeite die jullie later in the heat of the moment enorm veel tijd scheelt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen geldt een termijn van 30 dagen tot 22 uur voor vertrek, maar vrijwel altijd krijg je een seintje van de luchtvaartmaatschappij op het moment dat je alvast online kunt inchecken. Zorg dat je de inlogcodes en het boekingsnummer bij de hand hebt, log in, kies je stoel en eventuele andere opties en bevestig je check-in. Het is altijd goed om je boarding pass af te drukken (kan ook nog op Schiphol via de selfservice kiosken). Of kies voor een elektronische boarding pass op je smartphone.
Als je voor langere tijd (vanaf 3 dagen) op reis gaat en met de auto naar Schiphol rijdt, wees dan zo slim om van tevoren een parkeerplaats bij P3 te boeken via Schiphol Smart Parking (kies voor onoverdekt of de parkeergarage). De gratis snelbus brengt je vanuit daar naar de vertrekhal. Handig: reserveren kan vanaf twee dagen voor vertrek.
Heb je voor Lang Parkeren bij P3 gekozen en vlieg je deze zomer met Transavia of TUIfly? Dan kunnen jullie al inchecken (yep, óók de bagage) op het parkeerterrein. Dus hup, zonder bagage in de snelbus, naar de vertrekhal en meteen naar de security. Scheelt weer tijd.
Lees ook
Moeder schrijft brief voor ‘macho’ in vliegtuig: ‘Je was zo lief voor mijn zoon’ >
Lijkt misschien een inkoppertje, maar wel heel belangrijk: zorg er altijd voor dat je op tijd op Schiphol bent. Niets zo irritant als gestrest met jengelde kinderen door de vertrekhal te moeten rennen, koortsachtig op zoek naar de gate. Dit zijn de regels:
Let op: reserveer meer tijd als je reist met speciale bagage (bijv. een kinderwagen) of als je assistentie nodig hebt op de luchthaven. Check dit altijd vooraf bij de luchtvaartmaatschappij.
Reuze handig, want daarop staan de meest actuele vertrek- en aankomsttijden, nieuws over de verwachte drukte en belangrijke vlieggegevens die steeds worden ververst. Zet je de notoficaties aan, dan krijg je automatisch een berichtje als er iets verandert rondom jouw vlucht. Fijn, geen verrassingen.
Kies ervoor om alleen handbagage mee te nemen en ga voor ‘travel light’ als je vakantie of stedentrip dit toelaat. Je bespaart én geld én je sjouwt je niet een ongeluk. Ook scheelt het bij aankomst weer eindeloos wachten bij de bagageband met kinderen die allang op bed horen te liggen. Zeker als je naar een warm land reist, heb je niet zoveel nodig. En je kunt, tenzij je naar een afgelegen oord afreist, vrijwel alles op de bestemming zelf kopen.
Zorg dat je de belangrijkste papieren snel kunt pakken en bereid je alvast in de rij voor op de securitycheck. Dat betekent: schoenen en jas uit, riemen, armbanden en alle andere metalen voorwerpen af. Ook bij je kind. Zorg daarnaast dat je jouw laptop, iPad, telefoon en oplaadsnoeren in een bak legt – of op een logische plek houdt zodat je ze snel kunt pakken. Ook belangrijk: stop make-up en verzorgingsproducten in een doorzichtige, plastic verpakking met een hoeveelheid die voldoet aan de vloeistofregels.
Verdiep je thuis in de algemene bagageregels en die van de luchtvaartmaatschappij om problemen – die ook weer tijdrovend kunnen zijn – op de luchthaven te voorkomen. In principe mag alles mee in je handbagage, tenzij het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Scharen en nagelvijlen moeten bijvoorbeeld in de ruimbagage. De regels voor handbagage en ruimbagage (afmetingen en gewicht) verschillen per luchtvaartmaatschappij: een overzicht van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen vind je hier.
Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >