Malta staat bekend om z’n eeuwenoude cultuur, mooie natuur en heel wat kindervertier. Perfect voor een paar moeder-dochterdagen. Kek mama’s Yvonne ging met Malou (11) naar het zonovergoten eiland.
Lees verder onder de advertentie
Van idyllische baaitjes tot pittoreske stadjes, bijzondere natuur, funparken en musea. Malta is mag dan klein zijn – de afstand tussen de twee verste punten op het eiland is slechts 27 kilometer – maar heeft het allemaal. Malou verheugt zich al weken op ons uitje. Niet alleen omdat we met z’n tweeën gaan en de andere helft van ons gezin thuisblijft, maar ook omdat ze nu ein-de-lijk in een vliegtuig stapt. Met een grote grijns zit ze aan het raam.
Lees verder onder de advertentie
Veel gezichten
Wij zijn nogal een actief gezin, onze vakanties brengen we het liefst door in de bergen om te wandelen en fietsen, uiteraard afgewisseld met een beetje lamballen aan het zwembad. Als Malou en ik met een taxi vanaf het vliegveld naar ons hotel aan de kust gaan, wordt ons meteen duidelijk dat we hier op een andere manier vakantie gaan vieren. Fietsers zijn er nergens, het verkeer is druk en er wordt op veel plekken gebouwd.
“Malta kent veel gezichten, na elke bocht verandert het uitzicht.”
Lees verder onder de advertentie
Met open mond aanschouwen we de omgeving vanuit de taxi. Wat blijkt: Malta kent veel gezichten, na elke bocht verandert het uitzicht. Van drukke wegen met hoge gebouwen naar vrijwel afgelegen stukken met enorme cactussen langs de weg en hier en daar een klein, plat wit huisje tussen de akkers, tot onze favoriet: de zee die steeds ineens opdoemt. Malta heeft 136 kilometer kustlijn; die horizon verveelt nooit.
Fitness langs de boulevard
Wij verblijven in het plaatsje Qawra, in St. Paul’s Bay. Dat is de noordkant van het eiland en ook dit stuk is volop in ontwikkeling, er zijn veel hotels en appartementen in aanbouw. Het is prachtig om over de brede boulevard richting het noordwesten te wandelen. Er zijn veel leuke restaurants en ijssalons te vinden.
Leuk: her en der staan fitnessapparaten op de boulevard, voor wie zin heeft in wat beweging. Malou en ik slaan die over en gaan naar het National Aquarium. Hier is het net alsof je onder water loopt; de vissen zwemmen langs je en over je heen. Ondertussen hoor je water klotsen en in de verte klinkt een scheepshoorn. Het onderwaterleven wordt mooi weergegeven, naast elk aquarium kun je een QR-code scannen voor meer informatie. Terwijl ik van alles te weten kom, holt Malou als een malle langs alle ramen, op zoek naar de haaien. We vermaken ons met gemak een uur.
Als we alles hebben bekeken, is de avond gevallen en hebben we honger. Restaurant La Nave Bistro zit in hetzelfde pand. Uitgebreide kaart, lekker eten en fijne bediening.
Lees verder onder de advertentie
Hoogtepunten
Tijdens onze mini-vakantie besluiten we spontaan naar interactief museum Esplora te gaan. Wat een toffe ontdekking, het lijkt een beetje op Nemo in Amsterdam. Malou vermaakt zich eindeloos met allerlei experimenten en proefjes. Dat de aanwijzingen in het Engels en Maltees zijn maakt haar niets uit; veel spreekt gewoon voor zich. Esplora is weliswaar gericht op kinderen, maar is net zo leuk voor ouders. Ook fijn: entree voor kinderen is vier euro, voor volwassenen zes.
Het hoogtepunt van onze vakantie is Mellieha Bay. Hier is het strand overzichtelijk, de zee loopt geleidelijk af en er zijn bedjes te huur. Als het aan Malou ligt brengen we de rest van onze vakantie door in Popeye Village, dat aan westkant van deze baai ligt. Deze filmset (uit 1980!) is omgebouwd tot een klein funpark: het is een schilderachtig, kleurrijk dorp dat tegen een berg is gebouwd, waar Popeye, Olijfje en Bluto korte rondleidingen geven. Er is een klein strandje met heerlijke loungebedden. Malou rent in haar bikini het kraakheldere water in, ik kijk met een cappuccino toe.
“In Mdina zie je zowel Arabische, Britse als Italiaanse invloeden terug.”
Lees verder onder de advertentie
Het is verleidelijk hier de komende dagen te gaan liggen, maar Malta heeft meer te bieden. Dus verkassen we na een relaxte ochtend in de zon naar Mdina, de voormalige hoofdstad die midden op het eiland ligt. In deze ommuurde stad zie je zowel Arabische, Britse als Italiaanse invloeden terug. We wandelen op ons gemakje langs paleizen en pleinen, de kerk en het klooster. Met een ijsje van Fior di Latte in de hand lopen we richting de stadsmuur. Omdat Mdina op een heuvel is gebouwd, heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over het eiland.
De huidige hoofdstad van Malta is Valletta en die ligt op een schiereiland. Voor we de binnenstad induiken, wandelen we door de Upper Barrakka Gardens: een kleine openbare tuin met schitterend uitzicht over de havens. Via het statige kantoor van de minister-president lopen we de stad in, de kleine steile straatjes bieden overal doorkijkjes naar de zee. De sfeer is relaxed en mediterraan. Overal zijn winkeltjes, terrassen en pleinen.
We bestellen het lokale drankje Kinnie (lekker fris en bitter) en een hartige cheesecake (kun je wat ons betreft overslaan) op het terras van Caffe Cordina en gaan daarna door naar de St. John’s Co-kathedraal. Die maakt indruk: van de graven van de ridders in de vloer tot de immense schildering op het plafond, de acht kapellen die voornamelijk met goud zijn verguld tot het schilderij van Caravaggio. Wij vonden dat een must-see.
“In de hoofdstad Valletta zijn overal winkeltjes, terrassen en pleinen.”
Op onze laatste avond in Malta belanden we bij Nine Lives, een fijne strandtent. Met een enorme mocktail in de hand en onze voeten in het zand blikken we terug op onze dagen hier. Terwijl de zon langzaam in de zee zakt, besluiten we dat een traditie is geboren. Moederdochterdagen zijn een hit. Net als Malta; wij hebben hier nog lang niet alles gezien en maken al plannen voor als we nog een keer samen gaan.
Doen
Presidentieel
In de President’s Kitchen Garden kun je met een drankje op het terras gaan zitten terwijl je kind zich vermaakt in de speeltuin of moestuin, het sportveld of de kinderboerderij. De winst van het café gaat naar een liefdadigheidsinstelling van de president.
St. Antony Street, AttardHavenidylle
Bootjes kijken in Birgu, ook wel Vittoriosa genoemd. Aan de haven zit een aantal fijne terrassen naast elkaar. De schitterende jachten in helblauw water tegen de achtergrond van een middeleeuwse stad, prachtig!
Fun met Popeye
Vergeet je zwemspullen niet als je naar Popeye Village gaat. Dit funpark ligt in een prachtige baai met fijn strandje en heerlijke loungebedden.
popeyemalta.com
Slapen
Privéstrand
Dolmen Resort is een enorm complex dat tussen twee badplaatsen in ligt. Het heeft een eigen strand (dat is uitzonderlijk op Malta) en ook een aantal zwembaden.
dolmen.com.mt/enEigen plek
Liever geen hotel? Huur dan een appartement in het Sunseeker Complex.
sunseekerholidaycomplex.comEilandhoppen
Gozo is een kleiner zusje van Malta en is met een ferry gemakkelijk te bereiken. Hier kun je prachtige villa’s met zwembad huren. Ideaal voor gezinnen.
gozofarmhouses.com
Eten
Beach life
Niet typisch Maltees maar wel heel lekker: sushi eten bij Nine Lives, op het strand van San Pawl il-Baħar.
ninelivesmalta.comIJspret
De populairste ijssalon van Malta is SottoZero in Birgu. Reken op een rij, maar het is het wachten zeker waard.
sottozerofactory.comAlles klopt
Net buiten Valletta-centrum, pal aan het water zit Browns: uitgebreide kaart, flinke porties en fijne bediening.
browns.com.mtItaliaans
Op het strand van Mellieha Bay staan tentjes waar je drankjes en snacks kunt halen. Wil je net wat meer? Ga dan naar het terras van Il Pirata, de kaart is hier overwegend Italiaans.
ilpirata.com.mt/mellieha-bay/Dit artikel staat in Kek Mama 02-2022.Meer reisverhalen? Volg ons op Facebook.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.