Ook deze zomer kampt een groot aantal zwemplassen, riviertjes en beken met de giftige blauwalg. Dus zoek jij (of je huisdier) de verkoeling op? Bekijk dan eerst via deze website of het water schoon is. Én lees dit artikel even.
Lees verder onder de advertentie
Wat is blauwalg?
Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen. De naam is wat misleidend: het is geen alg maar een bacterie die leeft in zoet en zout water, en op de waterbodem. Als de cellen kapot gaan, worden de algen roodbruin of blauw van kleur – vandaar de naam. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warmer is dan 20 graden, dan kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Daarom komt blauwalg vaak in de zomer voor, want dat seizoen biedt de ideale omstandigheden voor deze bacterie.
Lees verder onder de advertentie
Waarom niet zwemmen?
Blauwalg is allesbehalve onschuldig. Sommige blauwalgen zijn giftig. Zwem je in besmet water, dan kunnen de giftige stoffen via je mond je lichaam binnenkomen. Daardoor kun je ziek worden. Zwemmers krijgen dan vaak last van huid- en oogirritaties. Ook koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en diarree zijn bekende klachten. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf. Ernstige vergiftigingen komen gelukkig zelden voor onder volwassenen. Jonge kinderen lopen meer gevaar, dus let op: zij zijn kwetsbaarder en krijgen vaak tijdens het spelen en spartelen slokken water binnen. Ook honden kunnen ziek worden van het besmette water als ze hun vacht drooglikken of het water drinken.
Je kunt blauwalgen niet altijd met het blote oog spotten, zeker niet als er een lage concentratie is. Is er veel blauwalg, dan herken je het aan de blauwe of roodbruine ‘slierten’ in het water en de stank. Soms zie je ook dode vissen of vogels drijven, zij kunnen namelijk sterven door blauwalgen in het water. Vermijd dus water met een vreemde kleur, geur of dode dieren. Officiële zwemlocaties worden door de overheid op blauwalgen gecontroleerd (check hier de resultaten). Worden deze aangetroffen, dan staan er waarschuwingsborden bij de waterkant. Even kijken dus of je ergens een bordje ziet staan, voordat je een plons neemt.
Meer Kek Mama lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van de leukste aanbiedingen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.