10x gratis uitjes voor de zomervakantie van 2024

29.06.2024 10:51
restaurants speeltuin

De zomervakantie komt er weer aan, wat betekent dat jij zes weken lang de kans krijgt om samen met je kinderen leuke activiteiten te ondernemen. Wil je hier liever niet te veel geld aan uitgeven? Dat snappen wij helemaal. Daarom hebben wij op de redactie een lijstje samengesteld met tien activiteiten die jij helemaal gratis kan doen.

1. Een dagje strand

Hoe kan het ook anders, een dagje strand is de ultieme gratis activiteit voor in de zomervakantie. Met kilometers aan stranden kun je vast wel een plekje vinden om je handdoekje neer te leggen. Kies bijvoorbeeld voor Scheveningen of Zandvoort. Je kinderen kunnen lekker spelen in het water of zandkastelen bouwen. Ook door de duinen rennen vinden ze vaak ontzettend leuk. Met deze strandspelletjes maak je het zelfs extra leuk. Is de zon ver te zoeken? Maak dan een strandwandeling en waai helemaal uit.

2. Natuurspeeltuin

Op veel verschillende plekken in het land zijn natuurspeeltuinen te vinden. Je kunt er klimmen en klauteren in de klimparcours, water pompen of van de ene naar de andere kant varen op een vlot. De speeltoestellen zelf zijn van hout gemaakt. In een natuurspeeltuin zal je kind zich zeker niet vervelen, want de mogelijkheden zijn er eindeloos.

3. Speurtocht

Laat je kind de omgeving ontdekken aan de hand van een zelf bedachte speurtocht. Leg aanwijzingen op verschillende plekken en voeg er leuke spelletjes aan toe. Nog leuker als je kind dit samen met een groepje vrienden kan doen.

4. Geocaching

Wist je dat er verdeeld over 180 landen wel 2.8 miljoen schatten verstopt liggen? Of je nou in Nederland of in Spanje bent, je zult zeker schatten vinden. Om deze te vinden moet je de Geocaching-app en GPS aan hebben staan. Hoeveel schatten kun jij vinden?

5. Wandelen of fietsen

Met dit lekkere weer kun je de omgeving verkennen door te wandelen of te fietsen. Dat kan op je vakantiebestemming, maar natuurlijk ook gewoon in Nederland. Zeker als je kinderen jonger zijn kan het voor hen ontzettend leuk en leerzaam zijn om te zien wat er allemaal in de natuur te vinden is.

6. Kinderboerderij

Een bezoekje brengen aan dieren, of zelfs dieren aaien is iets waar kinderen vaak veel plezier aan beleven. Een dagje naar de kinderboerderij is daarom ook een hele leuke activiteit om te doen in de zomervakantie. In dit overzicht zijn alle kinderboerderijen in Nederland te vinden.

7. Open dagen

Sommige bedrijven en instellingen organiseren open dagen waarin je een dagje mee kan kijken. Denk hierbij aan een kijkje in een molen of een brandweerkazerne. Deze dagen zijn speciaal gericht op kinderen, met daarbij kinderactiviteiten om de dag nog leuker te maken.

8. Blotevoetenpad

Wil je wandelen maar dan anders? Ga dan wandelen op een blotevoetenpad. Loop op zand, stenen, modder en kriebelende grassprieten. Dat voelt gelijk heel anders dan op je dagelijkse schoenen lopen, wat het blotevoetenpad alleen maar extra leuk maakt.

9. Vliegtuigen spotten

Op Schiphol is een panorama terras waar je de grootste vliegtuigen de lucht in ziet gaan. Zeker voor kinderen die helemaal gek zijn van vliegtuigen is dit een geweldig gratis uitje. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen, want zo kun je extra veel zien. Op vliegtuigenspotter.nl kun je alle vertrektijden terugvinden, zodat je kind klaarstaat als zijn favoriete vliegtuig vertrekt.

10. Kaasboerderij

Een uitje dat ook volledig gratis is, is het bezoeken van een kaasboerderij. De kaasmaker vertelt hoe kaas gemaakt wordt en laat je kinderen zelfs nog verschillende kaassoorten proeven. Extra leuk voor de meest nieuwsgierigen en de grootste kaasliefhebbers onder ons.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.