Elise (37) reisde met Patrick en Dido (toen bijna 2) door Israël. Alles kwam aan bod: natuur, stadse hipheid, historie – maar ook de ingewikkelde situatie op de Westoever.
Lees verder onder de advertentie
“Patrick en ik hebben wel vaker door het Midden-Oosten gereisd. Het is zo sight heavy, overal is superveel cultuur. Het grappige van Tel Aviv is dat daar helemaal niet zoveel te doen is. Er is geen spectaculair museum, er zijn niet heel veel bezienswaardigheden. Het is vooral een hele relaxte stad om te zijn, waar je zowel meer gelikte buurtjes hebt als ongepolijste wijken.
Lees verder onder de advertentie
“Tel Aviv is vooral een hele relaxte stad om te zijn, waar je zowel meer gelikte buurtjes hebt als ongepolijste wijken”
Eigenlijk vonden we dat wel fijn, want nu hoefden we hele maal niks. We banjerden een beetje door de straten, dan weer eens even naar het strand, iets eten – want overal vind je lekker eten – of naar een marktje, en ’s avonds ergens een cocktail drinken. We sliepen in Florentin, een enorme hipsterwijk. Het was een beetje een brakke, afgeragde bende, precies wat wij leuk vinden, met veel streetart en leuke barretjes die mooi binnen babyfoonbereik vielen.
Lees verder onder de advertentie
Alles heeft betekenis
Jeruzalem, waar we een week later waren, is dan wel weer echt een andere stad. Alles heeft daar betekenis: hier liep Jezus met het kruis, daar werd Maria ten hemel opgenomen, deze kerk is bijzonder, daar ligt een heilige steen. Heel indrukwekkend, maar omdat er zoveel toeristen en toeristenwinkels waren, was het soms lastig om het echt te voelen. Het hielp ook niet dat we de buggy niet over de keitjes geduwd kregen en ik in de hitte Dido steeds moest dragen.
Toch, ondanks de drukte en het gedoe, zie je wel hoe mooi de stad is, met al die smalle oude straatjes. De Tempelberg was bijzonder; die plek is heilig voor moslims, joden en christenen. Daar bezochten we de Klaagmuur en de Rotskoepel, een prachtige moskee met een gouden dak.
Lees verder onder de advertentie
Concert in een wijngaard
Tussendoor zijn we ook in het noorden van Israël geweest, naar het Meer van Galilea. Het is er heuvelachtig en groen, met overal olijfbomen en wijngaarden. Heel mooi en rustig: totaal anders dan de stad.
We bleven in het dorpje Amirim, waar we bij mensen op hun terrein in een gastenverblijf sliepen. Zij gaven ons op een avond de tip om naar een concertje in de buurt te gaan. Zaten we daar, in een wijngaard, iedereen op appelkistjes, flessen rosé, tussen de knalroze bougainville, een beetje luisteren naar gitaarmuziek: supermooi en romantisch.
“Zaten we daar, in een wijngaard, iedereen op appelkistjes, tussen de knalroze bougainville, een beetje luisteren naar gitaarmuziek”
Lees verder onder de advertentie
Die hele omgeving daar ademde die sfeer, met al die schattige kleine dorpjes, mooie oude kerken. Ook daar hebben zoveel plekken een Bijbelse betekenis, er was van alles te zien, zoals de kerk waar het verhaal van Jezus en het vermenigvuldigen van de broden en vissen zich afspeelde.
Lees verder onder de advertentie
Midden-Oostenconflict
Na deze idylle pakten we de bus naar de West Bank, de Westelijke Jordaanoever, het bezette Palestijnse grondgebied. Eerst gingen we naar Nablus, een levendige stad met een mooi oud centrum. Aan lege plekken waar ooit gebouwen stonden en posters met foto’s van martelaars merkten we dat het Midden-Oostenconflict hier altijd dichtbij is.
“We liepen door een straat waar alle winkels gesloten waren: de eigenaren zijn weggepest”
Onderweg naar Hebron zagen we de nederzettingen waar Israëliërs wonen die daar met bescherming van het Israëlische leger kunnen blijven. We liepen door een straat in de stad Hebron, waar alle winkels gesloten waren: de eigenaren zijn weggepest. Boven die winkels wonen nu Israëliërs. Tussen die appartementen en de winkels hingen netten, om de troep op te vangen die zij uit hun ramen gooien.
Een Palestijnse medewerker van ons hostel gaf ons een rondleiding door de stad, langs alle heilige plekken. Maar waar wij ons overal vrijelijk konden bewegen, mocht hij in bepaalde gebouwen alleen in het Palestijnse gedeelte. Zo naar en verdrietig.
Op die momenten voelden we ons geprivilegieerde Europeanen die overal tussendoor kunnen fietsen. Maar we merkten dat vooral Palestijnen het fijn vonden om hun kant van het verhaal aan westerlingen te vertellen.
Trouwens: overal zijn de mensen heel warm, helemaal als ze onze dochter in het oog kregen. Een kind werkt gewoon super ontwapenend op vakantie: iedereen ging meteen naar haar toe, vond haar schattig en ze waren dan meteen veel aardiger tegen ons. Dido vond dat allemaal wel best. Het maakte haar niet uit wie er naar haar toekwam en waar ze was. Een ijsje, strand, dat vond ze het leukst. En dat ze de hele dag bij ons was.
“Het land heeft veel geschiedenis, je kan er relaxen, de natuur is er mooi, maar ook dat ingewikkelde hoort er wel echt bij”
Voor vertrek merkten we dat mensen het een gevaarlijk idee vonden, reizen met een peuter door een land als Israël. Maar we voelden ons er niet onveilig, er hing geen dreigende sfeer. Ja, het is natuurlijk wel gek om in een gepantserde bus te stappen waar Palestijnen niet in mochten en onderweg steeds checkpoints tegen te komen. Maar vooral was het bijzonder om ook die kant van Israël te zien, en ook belangrijk. Want het land heeft veel geschiedenis, je kan er relaxen, de natuur is er mooi, maar ook dat ingewikkelde hoort er wel echt bij.”
Zien
Mystiek
In het noorden vind je het oude plaatsje Safed, de hoogste stad van Israël én een van de vier heilige steden. Een beetje een mystieke plek, met veel synagogen en kunst.
Heilige plekken
Laat je rondleiden langs heilige plekken in Hebron, zo zie je bijvoorbeeld de Grot van de Patriarchen waar Abraham, Sara, Jakob en Lea begraven liggen – voor zowel joden als moslims een heilige plek. Je kunt het ook als dagtrip vanuit Jeruzalem doen.
Kleurrijk
De Levinsky Markt is een kleurrijke markt in het hart van de wijk Florentin. Een droom voor iedereen die van koken houdt.
Buurtje
Neve Tzedek is de Jordaan van Tel Aviv. Heel pittoresk en een beetje artistiek.
Slapen
Basic maar leuk
In Amirim sliepen we in een vrij basic gastenverblijf, maar het terrein en de omgeving zijn prachtig en de hosts zijn heel leuk.
Huis van de rijzende zon via airbnb.nlSuper ontbijt
Ons hostel in Nablus was gevestigd in een prachtig pand in het oude centrum. Heel aardig personeel en het ontbijt is spectaculair.
Turquoise Guesthouse via booking.com
Eten
Enorm terras
The House at the Edge of Landscape, in het noorden, is een café met een enorm terras met spectaculair uitzicht in de middle of nowhere.
restaurantguru.com/The-house-at-the-edge-of-landscape-Amuka-2Feest
Dalida is een fantastisch restaurant in Florentin. Reserveer ruim op tijd. Cocktails, geweldig eten, rollend naar huis.
dalidatlv.co.ilYammy
Krankzinnig lekkere hummus vind je op de Levinsky Markt bij Garger HaZahav in Tel Aviv-Yafo.
Lekker zoet
Kunafa is een traditioneel dessert uit het Midden-Oosten. In de soek van Nablus aten we de lekkerste.
Dit artikel staat in Kek Mama 09-2022.Check nederlandwereldwijd.nl voor het laatste reisadvies naar Israël.Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.
Bertrie Wierenga en Dorian Bindels zijn onlangs ouders geworden van een dochter en zitten samen op een knalroze wolk. De kersverse papa is apetrots op zijn prachtige gezin en gaat op dit moment ‘zwevend door het leven’.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
In de wintermaanden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Maar hoe weet je of je kindje het écht niet te koud heeft in bed? Twee kinderslaapcoaches delen belangrijke signalen waaraan je kunt zien dat het misschien tijd is voor een extra laagje of een warme slaapzak.
Voetbalster Lieke Martens en haar man Benjamin van Leer verwachten binnenkort hun eerste kindje. In een item van het Franse Lou onthult de voormalig Oranje-international het geslacht van de baby.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.