Moeders met deze sterrenbeelden shoppen veel teveel voor hun kinderen
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Jullie zijn lekker op vakantie in het buitenland, als je kind ineens ziek wordt. Hoe behandel je bijvoorbeeld diarree of zonnesteek, en wie bel je voor hulp? Hierbij een lijstje met handige tips.
Veelgehoorde klachten bij kinderen op reis zijn diarree, een zonnesteek, onderkoeling, waterpokken en een oorontsteking. Diarree is gelukkig grotendeels te voorkomen door goede hygiëne (je kind regelmatig z’n handen laten wassen met zeep), goed op het eten te letten (is de boel goed doorbakken? Ziet het er nog fris uit?) en niet zomaar uit de kraan te drinken. Let ook op bij ijsblokjes in het drinken in restaurants: vaak worden die gemaakt van gewoon kraanwater en als ze in het drankje smelten, kan dat weer diarree veroorzaken. Blijft je kind een paar dagen last houden van dunne ontlasting, dan kunnen onderstaande punten van de Consumentenbond helpen:
Lees ook
Zo raak je je kind niet kwijt op het strand (en zo vind je ‘m terug) >
Baby’s en kleine kinderen kunnen door hun gevoelige huid natuurlijk snel verbranden. Om een zonnesteek te voorkomen, kun je je kind het beste niet te lang in de felle zon laten en regelmatig insmeren met minimaal factor 30. Extra drinken en een hoedje of petje is ook een goeie om aan te denken. En: zet de wandelwagen in de schaduw. Maar wat kan helpen als je kind ondanks dat toch ziek wordt van de hitte?
Je zou het niet snel verwachten in een zonnig land, maar ook hier kunnen kinderen snel onderkoeld raken. Bijvoorbeeld doordat ze lang zwemmen en spelen in koud water. Signalen van onderkoeling zijn: bleekheid, sufheid en koud aanvoelen. Tips van de Consumentenbond:
Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken. Het wordt veroorzaakt door een virus en is besmettelijk. Waterpokken zijn te herkennen aan vlekjes, blaasjes en korstjes over het lichaam, ook in de mond en tussen het haar. Je kind wordt eerst verkouden, maar kan ook koorts hebben. De huiduitslag jeukt vaak enorm. Meestal is het binnen tien dagen over. Tips om klachten te verminderen:
Met al dat zwemmen ligt een middenoorontsteking, ook wel een ‘zwemmersoor’ genoemd, helaas op de loer. Als het huidslijmvlies in het uitwendige oor of in de gehoorgang is beschadigd, komen bacteriën en schimmels makkelijker naar binnen. Die zijn gek op een vochtige omgeving. Je kind goed afdrogen is daarom erg belangrijk. Helaas is een oorontsteking niet helemaal te voorkomen, maar je verkleint de kans door niet in vervuild water te zwemmen of oordopjes aan te schaffen. Ook antibiotische oordruppels van de huisarts kunnen helpen. Veelvoorkomende symptomen zijn oorpijn, (stinkend) pus, koorts en slecht horen. De meeste klachten zijn binnen twee tot drie dagen voorbij. Dit kun je doen:
Meer praktische tips:
Een val van de glijbaan, uitglijden bij het zwembad: het is altijd handig om pleisters, verband, ontsmettingsmiddel en pijnstillers bij je te hebben. Met deze checklist kun je zien of je doos compleet is en zie je waar je alles voor kunt gebruiken.
Schroom niet om je huisarts te bellen als je op vakantie bent, daar is-ie immers voor. Daarbij is het fijner om advies in je eigen taal te krijgen van iemand die jouw kind al kent. Natuurlijk kun je ook kijken of er ter plaatse een goede dokter in de buurt is.
Is het echt dringend? Dan kan het personeel van het appartementencomplex of hotel waar jullie verblijven altijd een arts inschakelen. Vaak handiger dan zelf te bellen, want zij spreken de taal en weten precies waar ze moeten zijn. Overigens kun je met je mobiele telefoon in alle landen het internationale alarmnummer 112 bellen.
Naast het telefoonnummer van je huisarts, is het goed om ook het nummer van je reis- en zorgverzekering op te slaan. Zij kunnen je vertellen wat je administratief moet regelen als je naar een lokale dokter of ziekenhuis gaat. Ook weten zij precies welke medische kosten je wel en niet vergoed krijgt: soms wordt het direct met de verzekering geregeld, maar het kan ook zijn dat je eerst zelf moet voorschieten. En omdat medische kosten behoorlijk kunnen oplopen, is het wel zo fijn om dit van te voren te weten.
De basiszorgverzekering vergoedt alleen medische kosten in het buitenland bij spoedeisende hulp (hou hierbij wel rekening met het eigen risico). Is het geen spoed, ben je niet aanvullend verzekerd en heb je geen aparte reisverzekering voor medische kosten? Dan betaal je uit eigen zak. Goed om te weten: bij de meeste reisverzekeringen zijn kinderen tot vijf jaar gratis meeverzekerd.
Van inentingspapieren tot de verzekeringsbewijzen van het hele gezin: vergeet dit alles niet in je tas te stoppen. Ook handig: een reiswoordenboek met een aantal medische termen.
De koffers staan gepakt, de tickets zijn geprint. En dan ineens is je kind écht flink ziek. Wat doe je dan? Als je kind zo ernstig ziek dat de vakantie niet door kan gaan, dan kun je kosteloos annuleren. Let op: dit geldt alleen als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten en alleen familie in de eerste en tweede graad kan annuleren. Je hebt hiervoor wel een verklaring van een arts nodig waarin vermeld staat dat het kind niet in staat is om te reizen, aldus de ANWB.
Bron: Consumentenbond / Independer
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >