10x de leukste spelletjes voor in de auto

12.07.2024 17:03
leukste autospelletjes vakantie Beeld: Shutterstock

Je gaat met de auto op vakantie en hebt een lange reis voor de boeg. Uren in de auto zitten is voor jouw kinderen niet echt een pleziertje. De hele reis op de iPad is ook niet de bedoeling, want dat is toch wel erg veel schermtijd.

Wat je dan wel kunt doen om de tijd te doden, is leuke, gezamenlijke spelletjes. Met deze spelletjes verveelt je kind zich geen seconde. 

1. Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Dit spel heb jij vroeger waarschijnlijk ook gespeeld, het spel waarbij je allerlei dingen moet opnoemen. ‘Wat nemen jullie allemaal mee op vakantie?’ Iedereen benoemt iets wat hij meeneemt, zoals een knuffel of een schep. Om de beurt moet iedereen het hele lijstje opnoemen en er zelf iets aan toevoegen. Hoeveel kun jij er onthouden?

2. Wie/wat/welk dier ben ik?

Je neemt een persoon, een dier of iets anders in je hoofd. De rest moet vragen stellen waarbij het antwoord ‘ja’ of ‘nee’ is, met daarbij vragen als ‘Is het groter dan een wolf?’, ‘Is die persoon bekend van tv?’ of ‘Kun je het eten?’

3. Wat zou je doen als…?

Wat zou je doen als je een superheld zou zijn, of een prinses, of een tovenaar. Je kunt het zo gek niet bedenken. Hierbij kunnen je kinderen hun fantasie de vrije loop laten en krijgen ze de kans om vol enthousiasme te vertellen. Dat maakt de lange rit al een stuk minder saai.

4. Het verboden woord

Je mag geen ‘ja’, geen ‘nee’ en geen ‘uh’ zeggen, terwijl de ander je het hemd van het lijf vraagt. Klinkt makkelijk? Denk dan maar twee keer na. Het is namelijk een stuk moeilijker dan je denkt.

5. Woordslang

Je zegt steeds een woord dat begint met de laatste letter van het woord dat de ander ervoor heeft genoemd. Als de ander ‘draak’ zegt, ga jij bijvoorbeeld verder met ‘klimmen’. Niet alleen activiteiten en dingen, maar ook namen van landen zijn hiervoor heel geschikt.

6. De taal van het land samen oefenen

Hoe leuk is het als je kind een aantal woorden kan verstaan in de taal van jullie vakantieland. Ga je naar Spanje, dan kun je je kind de woorden ‘hola’ en ‘gracias’ leren. Of leer je kind de Franse woorden ‘bonjour’ en ‘merci’ als je naar Frankrijk gaat.

7. Niet de tafel van zeven

Je telt samen op. Iedereen noemt om de beurt het eerstvolgende getal, dus ‘één’, ‘twee’, ‘drie’ enzovoort. Elke keer als het getal in de tafel van zeven voorkomt, sla je het getal over en ga je verder naar het getal wat erna komt. Noem je toch wel een getal dat hoort bij de tafel van zeven? Dan ben je af. Hierbij kun je natuurlijk de tafel kiezen die je zelf wilt. Let wel op: In groep 4 leert je kind de tafels 1 t/m 5 en de tafel van 10. In groep 5 komen de rest van de tafels pas aan bod, dus kies een tafel die je kinderen al gehad hebben op school.

8. Bingo

Op de weg kom je van alles tegen. Van rotondes, tot tunnels en een grensovergang. Deze staan allemaal op de bingokaart en mag je kind afstrepen zodra hij datgene voorbij ziet komen. Heeft je kind alles van de kaart afgestreept, dan heeft hij gewonnen. Je kunt de bingokaarten zelf knutselen, maar de ANWB heeft speciaal voor jou al leuke bingokaarten ontworpen die je makkelijk kunt downloaden.

9. Lekker meezingen

Zet de leukste (kinder)liedjes aan en laat de kinderen lekker meezingen. Benieuwd of ze de tekst al goed kennen? Draai de volumeknop dan uit zodat ze zelf verder kunnen zingen. Of zing zelf stukjes van liedjes, waarbij je kinderen de tekst afmaken.

10. Een luisterboek luisteren

Zet een luisterboek aan op Spotify of laat ze zelf een luisterboek luisteren met een koptelefoon. Zeker als ze moe zijn of snel misselijk worden kan dit een fijne, rustige activiteit zijn tijdens de lange zit.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.