Minder single use plastic gebruiken op reis is helemaal niet moeilijk, het vergt alleen iets meer voorbereiding voordat je gaat. Skyscanner geeft tips.
Lees verder onder de advertentie
Neem een waterfles mee
Een simpele en duurzame manier om minder plastic te gebruiken op reis is om je eigen waterfles mee te nemen en die steeds opnieuw te vullen. Denk aan een Dopper of hervulbare flessen van bijvoorbeeld Chilliez. Op veel plekken binnen Europa kun je het kraanwater gewoon drinken en op luchthavens zijn er vaak kraantjes om je waterfles bij te vullen. Deze kun je dan weer meenemen in het vliegtuig.
Lees verder onder de advertentie
Gebruik een waterfilter
Als je je waterfles niet met kraanwater kunt vullen, is een waterfilter een prima optie. Deze zorgt ervoor dat je te allen tijde in je eigen water kunt voorzien, ook al is het kraanwater niet drinkbaar. Er zijn inmiddels talloze soorten waterfilters op de markt. Bekende merken zijn LifeStraw en ZeroWater.
Lees verder onder de advertentie
Eet bij locals
Eet bij locals in plaats van bij fastfoodketens. Cupjes van mayonaise, diverse verpakkingen van je burger en deksels van je softdrinks zijn vaak van plastic gemaakt en kunnen na eenmalig gebruik zo de prullenbak in. Bij locals is dit normaal gesproken niet het geval en eet je gewoon mee van het servies en bestek waar zij zelf ook gebruik van maken.
Indien je alleen met handbagage vliegt mag je alleen kleine flesjes meenemen van max. 100 milliliter. Het is zonde om die steeds opnieuw te moeten kopen, je kunt ze beter steeds bijvullen. De meeste winkels die de zogenaamde ‘mini’s’ verkopen, hebben tegenwoordig ook navulbare flesjes in hun assortiment zodat je thuis alvast je toiletspullen ‘flight-proof’ kunt maken.
Lees verder onder de advertentie
Neem je eigen shampoo en zeep mee
In veel hotels hebben ze nog steeds flesjes met gratis toiletspullen in de badkamer staan die in kleine plastic flesjes zitten zoals shampoo en bodylotion. Neem gewoon lekker je eigen shampoo en zeep van thuis mee.
Lees verder onder de advertentie
Koop een herbruikbare thermobeker voor je warme dranken
Wanneer je ergens een warme drank koopt is de beker vaak van karton, maar de deksel vaak nog van plastic. Een hervulbare thermobeker is dan een goede oplossing, je koopt ze in allerlei soorten en maten. Daarnaast krijg je bij diverse koffiezaken tegenwoordig korting wanneer je je eigen beker mee neemt. Win-win.
Neem een eigen rietje mee
In het buitenland is het nog steeds gebruikelijk om een plastic rietje in je frisdrank te krijgen. Een goed alternatief hiervoor zijn de papieren of zelfs RVS rietjes die je meerdere keren kunt gebruiken en je al voor een paar euro kunt kopen voordat je op reis gaat.
Goedkoop is duurkoop
Voor de meeste spullen geldt: goedkoop is duurkoop. Bedenk je dus dat die leuke teenslippers van 2 euro die je op de boulevard koopt misschien leuk staan, maar ze waarschijnlijk binnen no-time kapot zijn. Ook al betreft het zomerse items: koop liever een kwaliteitsproduct dat je van thuis meeneemt, dan een item dat je bij thuiskomst meteen weggooit.
Neem een eigen boodschappentas mee
In veel supermarkten in het buitenland geeft men nog zonder pardon plastic tassen mee. Je kunt dit voorkomen door een eigen linnen of katoenen boodschappentas vanuit Nederland mee te nemen. Die wegen bijna niks en kun je keer op keer gebruiken zonder dat je ter plekke met plastic tassen aan de slag hoeft te gaan.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Amelia (30) is getrouwd met Liam (36), moeder van Mees (6) en Lucy (4). Ze vertelt over haar leven met twee jonge kinderen en hoe ze alles (meestal) draaiende houdt. Deze keer vertelt ze hoe ze zich tijdens haar zwangerschap allergisch voelde voor haar man.