Elk kind heeft recht op privacy, een eigen mening en ongecensureerde informatie. Maar hoe zit het eigenlijk met de plichten van ouders? Een rijbewijs heb je nodig om te rijden, een diploma voor je werk… Maar een kind opvoeden? Daar mag iedereen zomaar aan beginnen.
Lees verder onder de advertentie
Nou ja, bijna iedereen. Want wil je een kind adopteren of als niet-hetero stel een kindje krijgen, dan gaan daar wel een cursus en enorme vragenlijsten aan vooraf. Dat zette theatermaker Minou Bosua aan het denken, vertelt ze bij Spraakmakers NPO Radio1. Bij huwelijkscontracten en hypotheekpapieren komen heel wat handtekeningen kijken, maar op kinderen krijgen is totaal geen toezicht, stelt ze vast. Bij hetero stellen, dan, dus.
Volgens Minou is het ouderschap vaak minder romantisch dan we denken. “We krijgen kinderen vanwege de voortplanting, de rammelende eierstokken, maar mijn idee is dat er niets zo onromantisch is als een kind”, zegt ze. En die roze wolk? Daar zit lang niet iedereen op. “En dat zeggen we nooit tegen elkaar, maar die frustratie uit zich uiteindelijk wel op onze kinderen.” Bijvoorbeeld zoals Sophie ook merkt, zij kampt met het zogenaamde “mom rage“. Ze kan enorme uitbarstingen hebben tegen haar peuter en voelt zich daar dan schuldig over, zoals je hier kunt lezen.
Lees verder onder de advertentie
Een verklaring voor ouderschap?
Minou vraagt zich af waarom er voor adoptie en co-ouderschap bergen papierwerk nodig zijn, terwijl iedereen die het biologisch kan zomaar een kind mag krijgen. Is die zorgvuldigheid van vragenlijsten niet gewoon een goed idee voor iedereen die een kind wil krijgen? Minou oppert: een verklaring voor ouderschap, is dat geen goed idee? Zelf ziet ze ook wel in dat dit haast niet te handhaven is, maar toch. Het zet je wel aan het denken. Een verklaring voor ouderschap, niet om te controleren, maar om bewustzijn te creëren. Het gaat volgens haar vooral om het gesprek: hoe verhouden we ons tot onze kinderen?
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
‘Dat loopt wel los’
De weerstand die zo’n idee oproept, verbaast Minou. “We regelen alles rondom een huis of huwelijk zonder problemen, maar als het gaat om onze kinderen denken we: dat komt wel goed.” Dit alles bespreekt Bosua in haar voorstelling Ouderpardon, waar ze samen met publiek én kinderen in een kinderrechtbank nadenkt over kinderrechten en ouderschap. Natuurlijk is er ook muziek – en genoeg stof tot nadenken.
Lees verder onder de advertentie
De voorstelling Ouderpardon van Minou reist momenteel door Nederland. Bekijk de speellijst via deze link.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]