Dat Luxemburg veel meer is dan het land waar je doorheen raast naar het zuiden, ervoer Marieke Wolthers. Samen met zoon Sil (14) verkende ze de prachtige regio Éislek en de Luxemburgse Moezelvallei.
Lees verder onder de advertentie
“Ik ben echt helemaal in een andere wereld gestapt en heb nu al een vakantiegevoel”, merkt Sil op na slechts vier uur in de auto gezeten te hebben. Nadat we de snelweg achter ons hebben gelaten, rijden we over de stuwdam van het meer van de Boven-Sûre, waar we een adembenemend uitzicht hebben.
Lees verder onder de advertentie
Via Lultzhausen komen we aan bij onze eerste overnachtingsplek in een jeugdherberg. Eigenlijk zou onze vakantie er dit jaar heel anders uitzien, want we hadden onze reis geboekt naar het westen van de Verenigde Staten. Die roadtrip hebben we helaas moeten cancelen vanwege het coronavirus, maar we moeten bekennen dat Luxemburg met al haar afwisselende landschappen, andere taal en lekkere eten een fantastisch alternatief is.
Voor ons is dit de tweede keer dat we overnachten in een jeugdherberg in Luxemburg – daardoor wist ik al dat de clichés van gezamenlijke slaapzalen en luidruchtige scholieren niet opgaan. We worden hartelijk ontvangen bij de receptie en mogen meteen aanschuiven voor een lunch in restaurant Melting Pot. We krijgen een heerlijk schone kamer voor ons tweeën, met prima eigen badkamer. Het enige wat we zelf moeten doen is ons bed opmaken, maar dat heeft ook wel weer wat. Ha, en Sil is blij dat de wifi het goed doet. Natuurlijk zijn er een aantal scholieren, maar er lopen ook genoeg andere gezinnen met kleine kinderen rond om het gezellig en rustig te houden.
Lees verder onder de advertentie
Langs de oevers van het stuwmeer
Bij het hostel van Lultzhausen is van alles te doen. Het ligt pal aan een strand aan het stuwmeer, dat in trek is bij veel Luxemburgers. Onder leiding van een privégids (die tevens de receptionist blijkt te zijn), peddelen we met een kajak langs de oevers van het meer, met als afsluiting een frisse duik in het helderblauwe water. Je kunt er de vissen zien zwemmen.
Lees verder onder de advertentie
Het stuwmeer is met een oppervlakte van 380 hectare niet alleen een belangrijke drinkwatervoorziening, maar ook erg populair om in te zwemmen, zeilen en te duiken. Motorboten zijn er trouwens niet toegestaan. Sil en ik maken een zeer relaxte excursie met de solarboot vanaf Insenborn, inclusief een bezoekje aan het natuurbeschermingscentrum Burfelt. Daar ontdekken we een tentoonstelling van houten sculpturen, met onder andere levensgrote vogels en een totempaal. Sil is helemaal weg van de grote, aaibare mier.
’s Avonds rijden we naar het feeërieke dorpje Esch-sur-Sûre om er te dineren op het terras van restaurant Comte Godefroy. Ook hier krijgen we een hartelijke ontvangst, door de eigenaar die Nederlands blijkt te zijn. Het eten in Luxemburg is net zoals de taal; een kruising tussen Frans en Duits. Een goede combinatie dus voor een opgroeiende zoon: Franse verfijndheid in Duitse porties. Sil zegt dat hij nog nooit zo lekker eend heeft gegeten.
Lees verder onder de advertentie
Remerschen
De volgende dag nemen we afscheid van het personeel van de jeugdherberg Lultzhausen en rijden we door de Luxemburgse ‘paysage’ naar het plaatsje Remerschen in de Moezelvallei. Wie denkt dat deze streek enkel bezocht wordt door bejaarde mensen, heeft het mis. We zien veel gezinnen met kleine kinderen en ook in deze regio is er veel te doen.
Lees verder onder de advertentie
We checken in bij de jeugdherberg van Remerschen, waar we ook weer een fijne, rustige kamer hebben, met uitzicht op Caves du Sud, een wijndomein waar je goede Luxemburgse wijnen kunt kopen. Bij de jeugdherberg huren we een fiets en binnen vijf minuten zijn we in het natuurreservaat van Haff Réimech.
Het plan was om er even een kijkje te nemen, maar vinden het zo leuk dat we er drie uur rondlopen. Deze voormalige grindopgraving is nu een vogelrijk natuurgebied vol vijvers en poelen. We wandelen over de vlonders en stoppen bij elke vogelkijkhut. Sil spot al snel een ijsvogeltje, dat felblauw oplicht in de zon – en dat geeft best een kick. We nemen ons voor om een volgende keer een verrekijker mee te nemen. Overigens zijn de paden goed aangelegd en kun je er ook makkelijk lopen met kleinere kinderen. Bij de ingang van het park staat een futuristisch gebouw: het Biodiversum. Hierin is een tentoonstelling te zien over het Haff Réimech natuurgebied met ook een aantal opgezette dieren en vogels, die we eigenlijk best een beetje zielig vinden.
Panoramaboot
Daarna fietsen we langs de wijngaarden en fruitbomen en een stuk langs oevers van de rivier de Moezel naar het stadje Remich. Daar kopen we een kaartje bij het toeristenbureau om mee te varen met de panoramaboot over de Moezel. Sil en ik krijgen de slappe lach, want zo’n tochtje doe je toch als je bejaard bent? Maar niets is minder waar: op de boot zijn wederom veel ouders met kleine kinderen.
Overigens is dit tripje ook interessant qua geschiedenis. We varen richting Schengen en daar is het verdrag getekend om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken binnen een groot aantal Europese landen. We fietsen terug naar de jeugdherberg om daar nog even te relaxen. ’s Avonds eten we er lokale producten in het restaurant en na afloop maken we nog een kleine wandeling door de wijngaarden. We genieten volop van het mooie uitzicht over het dal en het natuurgebied.
Als we de volgende ochtend in de auto zitten en afscheid nemen van het Luxemburgse landschap, badend in het zonlicht, zijn we een tijdje stil. Dan zegt Sil opeens: “Mam, ik vond Luxemburg écht superleuk en ik heb veel gave dingen gedaan en heel lekker gegeten. Wanneer gaan we weer?” Ik denk dat dat zeker nog gaat gebeuren, want het lijkt me geweldig om weer samen op pad te gaan – en volgens mij valt er in Luxemburg nog veel meer te ontdekken.
Slapen
Herberg anno nu Denk eens aan een jeugdherberg voor een ideale gezinsvakantie. Wist je dat je in de jeugdherbergen in Luxemburg voordelig kunt logeren en toch gewoon je eigen kamer hebt? Ze zijn netjes ingericht en organiseren activiteiten voor de kinderen. Er zijn er maar liefs negen jeugdherbergen in Luxemburg op de mooiste locaties. youthhostels.lu/en
Eten
Uit de streek In de jeugdherbergen in Luxemburg kun je genieten van heerlijk eten in een van de Melting Pot-restaurants. Hier wordt zo veel mogelijk regionaal en biologisch gekookt.
Aanrader Is restaurant Comte Godefroy behorende bij Hôtel de la Sûre in het plaatsje Esch-sur-Sûre. Reserveer een mooie plek op het terras. De eigenaren spreken Nederlands. hotel-de-la-sure.lu
Doen
Handig Tip: schaf voor je reis de Luxembourg Card aan. Met deze kaart heb je gratis toegang tot meer dan zestig musea en toeristische attracties in het hele land. visitluxembourg.com/nl/luxembourg-card
Het meer op Het animatieteam van de jeugdherberg Lultzhausen organiseert privé kano/kajaktours en zo kun je sportief het meer van de Boven-Sûre verkennen. visitluxembourg.com/nl, zoek op ‘meer van de boven-sure’
Ontdekking In de Moezelregio vonden wij het een must om het natuurgebied Haff Reimech met het architectonische Biodiversum te bezoeken en uitgebreid te verkennen. visitluxembourg.com/nl, zoek op ‘haff-reimech’
Op de pedalen Huur een fiets bij RentaBike Miselerland en rij over de veilige paden tussen de wijngaarden en langs de oevers van de Moezel. entente-moselle.lu/nl/rentabike
Zien
Ecoboot Trek twee uur uit voor een solar boottocht over het meer van de Boven-Sûre en bezoek het Burfelt Woodland Discovery Centrum met een tentoonstelling over de streek en expositie van houten sculpturen naturpark-sure.lu/nl/offer/das-solarboot
Wat een panorama Stap vanaf de kade van Remich op de panoramaboot en vaar een uur lang op de Moezel naar Schengen en weer terug. Quai de la Moselle, L-5553 Remich. Tel +352 75 84 89
Nu Jennifer Hoffman ouder, wijzer én moeder is, realiseert ze zich dat ze haar lichaam niet altijd heeft gewaardeerd. Voor de lens van fotograaf Jasper Suyk ging ze uit de kleren.
Nu Jennifer Hoffman ouder, wijzer én moeder is, realiseert ze zich dat ze haar lichaam niet altijd heeft gewaardeerd. Voor de lens van fotograaf Jasper Suyk ging ze uit de kleren.
Sanne (35) is moeder van een dochter (1,5). Ze viert oud en nieuw dit jaar bewust alleen en geniet er met volle teugen van. Waarom ze andere moeders of ouders aanraadt dit ook te doen deelt ze met ons.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4) en dochter (1). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.