Kek Mama’s Marieke Wolthers gaat met zoons Sil (13) en Jelte (9), man Douwe en haar schoonmoeder Elly op ontdekkingstocht langs drie musea in Leiden. Leuk: oma Elly, getogen Leidse, ging ook mee.
‘Leiden heeft maar liefst dertien musea in totaal. Best veel, en dus kiezen we er voor onze citytrip drie uit. We beginnen bij Corpus, het museum dat er van buiten uitziet als een zittend mens, heel imposant. Daar gaan we letterlijk op ontdekkingstocht door het lichaam: we stappen bij de knie het lichaam in en na een klein uurtje gaan we er bij de hersenen weer uit.’
Lees verder onder de advertentie
Spermacellen en rode bloedlichaampjes
‘Onderweg kijken we bijvoorbeeld naar enorme tanden terwijl we met onze voeten op een gekke mat staan: de tong. Daar leren we hoe en waar je verschillende smaken kan proeven. In iedere ruimte wordt weer een ander lichaamsdeel of een functie uitgelegd. Zo zagen we in een 3D voorstelling hoe een spermacel als een gek een kindje probeert te maken, of hoe een rood bloedlichaampje een hele reis aflegt. Alles is zo mooi gemaakt en goed uitgelegd; ik leer zelf ook weer van alles bij.’
Lees verder onder de advertentie
‘Hee, dat is Isis!’
‘Daarna is het tijd voor het Rijksmuseum van Oudheden. Bijzonder: tijdens ons bezoek staan er topstukken uit onder andere het British Museum en het Louvre tentoongesteld voor de tentoonstelling Goden van Egypte. Al direct bij de ingang komt het thema tot leven met een bijzondere lichtshow die op een Egyptische tempel wordt geprojecteerd. In het museum zelf doen we een audiotour, waarvoor we helemaal worden meegenomen door het Egyptische godenrijk. Grappig: Sil herkende zodoende laatst op televisie de godin Isis, die daar toevallig in een tekenfilm voorbijkwam. Jelte leert hiëroglyfen schrijven tijdens een workshop, en met zijn allen staan we te gruwelen bij de mummies. Er zijn zelfs gemummificeerde ibissen, katten en apen, heel apart.’
Lees verder onder de advertentie
Echte wetenschappers
‘Na zoveel te hebben meegemaakt, hadden we zin om naar ons hotel te gaan: het Holiday Inn, waar we meteen in het zwembad zijn gesprongen: heel lekker om even met z’n allen in het water te plonzen. De volgende dag gaan we naar het Rijksmuseum Boerhaave, onze laatste stop in Leiden. Hier leren we alles over de belangrijkste uitvindingen uit de wetenschapsgeschiedenis. Een hele mond vol, maar in de praktijk is het meer een rariteitenkabinet waar je je al snel een echte wetenschapper voelt. Jelte soldeert er zijn eigen hartslagmeter en Sil verwondert zich bij een enorme computer –en bij het spotten van de ouderwetse draaitelefoon, heeft hij geen flauw idee hoe zo’n ding werkt. Heel geestig. Mijn schoonmoeder herkent van alles uit haar tijd als laborante, ook bijzonder.’
Lees verder onder de advertentie
Voor iedereen wat
‘Zo’n ontdekkingstrip langs drie musea maakt je een stuk wijzer. Het leuke is dat iedereen zo zijn favoriet heeft: Jelte heeft het nog over Corpus, terwijl Sil meer los ging in de workshops van het Boerhaave. Ik ben helemaal enthousiast van de glascollectie van meer dan 1.500 jaar oud en de Egyptische sieraden in het Rijksmuseum van Oudheden. De musea vullen elkaar ook mooi aan: we leerden over het lichaam, geschiedenis, leven en dood, wetenschap… Heel bijzonder dat we dit met zijn allen hebben gedaan -met oma voorop – en dat iedereen er ook echt iets uit heeft kunnen halen.’
Lees verder onder de advertentie
Highlights & tips
– Naast de reis door het lichaam heeft Corpus ook een interactief gedeelte. Ook dit is zeker de moeite waard. Je wordt er bewust gemaakt van wat eten en beweging met je lichaam doen met allerlei games en oefeningen.
Lees verder onder de advertentie
– De tours door Corpus vertrekken op vaste tijdstippen, want je reist met een vrij kleine groep door het lichaam. Het is dus handig om van tevoren te reserveren.
– Voor kinderen is er in het Rijksmuseum van Oudheden een eigen audiotour, met Osiris als quizmaster en een echte goden-bingokaart waarmee je prijzen kan winnen.
De Goden van Egypte-tentoonstelling is nog te zien tot en met 31 maart.
– Het Rijksmuseum van Oudheden is enorm groot: je kan hiervoor gerust meerdere bezoekjes in plannen. Je vindt er ook bijlen uit de prehistorie, zwaarden uit de Middeleeuwen en prachtig oud glaswerk en sieraden.
– Slapen deden we in het Holiday Inn, een prima plek om met kinderen te verblijven. En het zwembad is top. Het ligt iets buiten het centrum, maar dankzij een shuttlebusservice ben je er zo.
– Doe in het Rijksmuseum Boerhaave vooral mee met ‘Schateiland Boerhaave’, een ontdekkingstocht door het museum. Je leert hoe het is om als chirurgijn op een zeventiende-eeuws schip te werken, en op een onbewoond eiland terecht te komen waar je gekke planten en dieren vindt.
– Het anatomisch theater van het Boerhaave klinkt misschien wat eng, maar dat valt mee. Het is een lichtshow in een replica van een oude snijzaal waarin je van alles over de wetenschap leert.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.