Op reis gaan met (kleine) kinderen: man, je kunt er bijna een sport van maken. Want wat neem je mee? Hoeveel kleding heb je nodig? En hoe zit het met die kinderwagen?
Lees verder onder de advertentie
Geen paniek, wij zetten met hulp van reiszoekmachine Skyscanner de belangrijkste bagagetips op een rij.
1. De grootste fout…
… is denken dat je alles mee moet nemen. Kies daarom gericht en bedenk dat je zowat alles wel kunt aanschaffen op de plek van bestemming. Handig: knal alles wat je denkt mee te nemen op bed en maak vanuit daar keuzes. Overzicht, dat is het toverwoord.
2. Waar gaan jullie heen?
Kijk goed naar welk land je reist. Of het bloedjeheet is, wat jullie gaan ondernemen, over welke services en voorzieningen je beschikt en wat je daadwerkelijk nodig hebt. Oh, en vraag je bijvoorbeeld af of je tussentijds gewoon kunt wassen. Ideaal, want zo hoef je niet voor iedere dag een schoon kledingsetje mee te nemen.
Lees verder onder de advertentie
3. Gewicht en afmetingen bagage
Voordat je daadwerkelijk inpakt, is het belangrijk om te weten hoeveel hand- en ruimbagage je mee mag nemen, qua gewicht en afmetingen. Voor de meeste vluchten is ruimbagage van rond de 20 kilo toegestaan. Maar wil je het echt zeker weten? Check de website van de luchtvaartmaatschappij waar jullie mee vliegen of deze bagageregels.
Als je reist met een baby of peuter, mag je melkpoeder en babyvoeding voor gebruik tijdens de vlucht meestal gewoon meenemen. Wel handig om van te voren aan te geven bij de luchtvaartmaatschappij wanneer je op vakantie gaat met kinderen.
Lees verder onder de advertentie
5. Essentiële dingen
Verzamel ze in een handige (rug)tas met vakken waarin je alles snel kunt vinden. Denk aan:
Geldige paspoorten, vliegtickets
Geld, portemonnee
Telefoon en opladers
Route, adressen en andere details op smartphone of iPad
Onmisbare knuffels
Noodzakelijke medicijnen
Luiers, babyvoeding, fles, speen
6. Zoethoudertjes in het vliegtuig
iPad? Check. Spelletjes? Check. Potloden, papier, een boekje, knuffel, speen en wat te knabbelen? Als je kind nu nog niet zoet is in het vliegtuig, dan weten we het ook niet meer.
7. Buggy, Maxi Cosi en kinderwagen
Het blijft een ding: vliegen met een buggy, Maxi Cosi of kinderwagen. Want hoe zit ’t ook alweer? Komt-ie: een buggy- en kinderwagen moet je vrijwel altijd inchecken bij de balie. Je kunt overigens ook vaak een buggy op de plek van bestemming huren. Een Maxi Cosi mag vaak wel mee in het vliegtuig, alleen moet de baby dan een eigen stoel hebben. Het is goedkoper en handiger om de baby op schoot te houden: dit mag meestal tot de leeftijd van 2 jaar. Check altijd de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij en de regels en voorzieningen op de vliegvelden van vertrek en aankomst wanneer je gaat vliegen met kinderen.
Lees verder onder de advertentie
8. Kleding
Denk in lichtgewicht, laagjes en donkere kleuren (worden minder snel vuil). Zorg voor basics die onderling goed combineren en neem één of twee echte favorieten mee. Bezuinig niet op sokken, onderbroeken, badkleding, een pyjama, een joggingbroek, zonnebescherming zoals een hoed en – voor kleine kinderen – rompers.
Lees verder onder de advertentie
9. Aparte toilettas met basics
Altijd handig. Denk aan onder meer:
Pleisters en verband
Vallen- en stotengel
Thermometer
Paracetamol voor kinderen
Neusspray
Desinfectiemiddel
Anti-insect
Papieren zakdoekjes
Wattenstaafjes
10. (hamam)doeken / hydrofieldoeken
Superfijn op reis en voor van alles te gebruiken: als handdoek in de badkamer, op het strand en voor onderweg. De doeken wegen bijna niets, drogen snel en je rolt ze makkelijk op tot een klein pakketje.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.