RIVM kondigt Nationaal Hitteplan af: dit houdt het in

nationaal-hitteplan-rivm
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Voor de eerste keer dit jaar kondigt het RIVM een Nationaal Hitteplan af – niet zo gek ook, met die tropische temperaturen de aankomende dagen. Maar wat houdt zo’n plan eigenlijk in? Wij leggen het uit.

Lees verder onder de advertentie

Richtlijnen voor zorgverleners

Het Nationaal Hitteplan is een dikke pil met daarin richtlijnen voor zorgverleners. Er wordt uitgelegd hoe ze het beste om kunnen gaan met de warmte, wat de werkwijze is voor het doorgeven van waarschuwingen en welke maatregelen ze moeten treffen tegen de warmte. Overigens is het plan ook bruikbaar voor organisaties van grote evenementen. 

Lees verder onder de advertentie

 

KNMI

Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan in werking wordt gesteld. De kans op aanhoudende hitte, met maximumtemperaturen boven de 27 graden, speelt hierin een belangrijke rol. Daarbij wordt rekening gehouden met de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid. De eerste keer dat het hitteplan van kracht werd, was in 2010. Het ging toen om één hittegolf van bijna twee weken. In de vier opeenvolgende jaren werd het plan, bedoeld om (kwetsbare) mensen te beschermen tegen de hitte, ook maar een keer per jaar afgekondigd.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
Dit kun je doen als je kind slecht slaapt door de warmte >

 

Wie zijn de kwetsbare groepen?

  • Ouderen;
  • Kinderen;
  • Daklozen;
  • Bewoners van zorginstellingen;
  • Sociaal geïsoleerde mensen;
  • Chronisch zieken;
  • Mensen met overgewicht;

 

Corona-proof

Vanwege het coronavirus ziet het hitteplan er wel anders uit dan gebruikelijk. Mensen kunnen gewoon een ventilator gebruiken voor verkoeling, maar het RIVM raadt aan om ervoor te zorgen dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat.

Lees verder onder de advertentie

 

En wat kan jij doen in de hitte?

  • Drink genoeg – ook als je geen dorst hebt. Plas je minder dan normaal? Of is je urine donker van kleur? Dan kan het zijn dat je te weinig vocht binnenkrijgt. Ook baby’s en kinderen moeten extra veel drinken op warme dagen, hier lees je hoeveel.
  • Probeer binnen te blijven op het warmste moment van de dag, tussen 12.00 en 16.00 uur. Lukt dit niet, loop dan zoveel mogelijk in de schaduw of gebruik een paraplu om je te weren tegen de zon. Tip: hang nooit een doek over de kinderwagen om je baby of kind tegen de zon te beschermen. Hier leggen we uit waarom.
  • Hou het binnen (en vooral de kinderkamer) koel. Hoe je dat doet, lees je hier.

Bron: ANP / RIVM

 

Meer Kek Mama lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van de leukste aanbiedingen.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken