Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Wist je vast niet: Nederlandse kinderen horen bij de gelukkigste van de wereld. Dat is in Indonesië en andere plaatsen op de wereld wel anders. Met hun nieuwe theatershow ‘Het Genootschap van Wereldbetermakers’ willen Jochem van Gelder en Ron Bons dit duidelijk maken. Theater met een missie, zoals de presentator het zelf omschrijft.
In de voorstelling, een samenwerking met SOS Kinderdorpen, wordt kinderen gevraagd creatieve ideeën te bedenken voor kinderen die het niet zo goed hebben als zij. “We scholen ze om tot geluksambassadeurs”, zegt Jochem van Gelder. Compleet met officieel woord van de voorzitter, een eed en een beloning op het eind.
Laat het maar over aan Jochem van Gelder, bekend van Praatjesmakers, en zijn collega Ron Bons om er iets gigantisch leuks van te maken. “Het is een spannend avontuur. Kwade krachten willen voorkomen dat de kinderen met een masterplan komen. De voorstelling is confronterend, maar bevat ook veel humor en muziek.”
Dat niet alle kinderen het even goed hebben als in Nederland, zag de presentator met eigen ogen. Voor SOS Kinderdorpen reisde hij naar Indonesië. “In Lembang Java werken kinderen op de vuilnisbelt. Ook zij hebben dromen, zoals piloot worden. Maar ze zeggen: ‘Dat kan niet, wij moeten echt hier blijven werken’. Het liefste zou je ze allemaal in de auto laden naar het SOS kinderdorp verder op. Wat is het contrast tussen die twee plekken schrijnend groot. In een kinderdorp krijgen kinderen een veilig thuis en een goede opleiding door de steun van een SOS moeder. Alle kinderen zouden een fijne en lieve familie moeten hebben en naar school moeten kunnen. Dan hebben ze de kans om zich goed te ontwikkelen en later een baan te vinden om voor zichzelf te zorgen”, vertelt Van Gelder.
De kinderen in de theaterzaal kunnen via een filmpje ervaren hoe het in Indonesië is. Een aanpak als die van SOS Kinderdorpen kan een oplossing zijn om kinderen ergens anders in de wereld gelukkiger te maken. “Tijdens de voorstelling nodigen we kinderen uit om vooral zelf hun creativiteit los te laten en met een goed idee te komen.”
Hoewel voorstelling vooral een leuke middag biedt, proberen Van Gelder en Bons kinderen ook bewust te maken van hun eigen geluk. “Ik merk nu al dat kinderen enthousiast zijn”, zegt de presentator. “’Hè, zijn wij de gelukkigste kinderen ter wereld? Wij hebben geen zwembad in de tuin’ hoor ik van kinderen. Het is goed voor ze om te realiseren dat er kinderen zijn in de wereld die in veel minder gelukkige omstandigheden moeten leven.”
Aan het einde van de tour, in 2019, worden alle “briljante, gekke en mooie” ideeën van de kinderen gebundeld in een boek. De minister-president van dienst mag dit cadeau in ontvangst nemen.
Maar voordat het zo ver is, zijn alle kinderen uitgenodigd om samen met Jochem van Gelder de wereld een beetje beter te maken. Het Genootschap komt langs in deze theaters. Per verkocht kaartje gaat er een euro naar SOS Kinderdorpen.