Deze 11 uitjes zijn extra leuk om met opa en oma naartoe te gaan

18.07.2024 11:00

Of vroeger alles beter was? Vraag dat maar aan opa en oma. Deze uitjes zijn extra leuk om met hen naartoe te gaan.

Tjoeketjoek

Hoor je het geluid van Bello al? Deze – of een andere – locomotief rijdt jullie van Hoorn naar Medemblik. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik reist over de spoorweg uit 1887 (!) dwars door het Westfriese landschap. Check vooral de dienstregeling, wie weet hebben jullie tijd om in Medemblik het Bakkerijmuseum, Kasteel Radboud of het Stoommachinemuseum te bezoeken.

Schip ahoy

Kleine piraatjes in huis? Dan is een dagje Batavialand iets voor jullie. Een erfgoedpark met spannende verhalen over opgegraven scheepswrakken, de scheepswerf met oude ambachten en natuurlijk: de Batavia. De reconstructie van dit schip uit de 17e eeuw is echt indrukwekkend. Duik in de rivieren bij de interactieve familietentoonstelling IJsselkogge. Of bemoei je met het watermanagement in het watertheater.

Chocoschans

De Zaanse Schans is zo wereldberoemd dat je bijna zou vergeten om er zelf heen te gaan. Bezoek de Verkade Experience (ja, die van de chocolade en de koekjes!) in het Zaans Museum, ontwerp je eigen chocoladewikkel en maak kennis met de oud-Hollandse ambachten. Natuurlijk leggen jullie dit familie-uitje vast met een selfie bij de oer-Hollandse Zaanse molen.

Vincent vinden

Bij Van Gogh Village Nuenen wandel je door de oude woonplaats van Vincent van Gogh. Met een speurtocht langs zijn inspiratieplekken, een natuurwandeling, kleurworkshops en Vincents Lichtlab treden kinderen volledig in zijn wereld. De kunst is om net als de grootmeester op zoek te gaan naar de effecten van licht en kleur.

Oergezellig

Wandel door 150.000 jaar geschiedenis bij het Hunebedcentrum in Borger. In hun Oertijdpark is het oergezellig, met blotevoetenpad, vlindertuin en picknicktafels om bij te komen van je tijdreis. Dat is nodig, want kinderen reizen van neanderthalerkamp naar rendierjagershut en van hunebed naar prehistorisch dorp. Als dat geen knap steentje, oh nee staaltje, geschiedenisles is.

Uitrazen en uitkijken

Forten, bunkers, vestingen en linies: speurplekken zat in Nederland. Zoals Fort Kijkduin, waar kinderen hun ogen uitkijken in het Noordzee-aquarium of uitrazen op het strand. Of Fort Pampus in Muiden, de bootreis ernaartoe is al een feest. Op het eiland spelen kinderen toffe games of ze gaan op pad met een blacklight speurtocht.

De tijd van toen

Vaar in een boomstamkano in de prehistorie, laat je zwaardvechtkunsten zien in de middeleeuwen en kom héél dicht bij de Romeinen. In Museumpark Archeon stap je midden in de geschiedenis van Nederland en ontdek je hoe het hier vroeger was… Een superleuk én leerzaam uitje voor het hele gezin. Tip: je kunt hier ook een 4/5-daagse vakantie vieren in een toffe lodgetent!

Welkom hoogheid

Princessehof in Leeuwarden is een bijzonder stadspaleis, gratis voor kinderen tot en met 17 jaar. Bekijk de chique kamer van de prinses die hier woonde, stap in een muurschildering van de wereldberoemde kunstenaar Escher (hij werd hier geboren) of kom tekenen in de tuin. Extra leuk in de zomer: de jaarlijkse Prinsen- en Princessedag.

Speciale missie

Neem je kinderen mee op missie in het Nationaal Militair Museum in Soest. Speur door het museum, bewonder de uniformen en luister naar de verhalen van echte militairen. Bekijk alle vliegtuigen uit de Nederlandse militaire luchtvaartgeschiedenis. Neem ook een kijkje in de Xplore. Deze is favoriet bij kinderen, met speeltoestellen als een tank, kasteel en onderzeeboot.

Schatten zoeken

Naar het Muiderslot in Muiden kun je je schatjes wel meenemen, schatten wij zo. Zij willen vast op zoek naar de schattenverzameling die hier wordt bewaard. En anders maak je ze blij met tekenen, knutselen, dansen, bouwen of een bezoekje aan het theater. Tot slot mag een rondje tuinsafari niet ontbreken.

Vorstelijk speuren

Wat zien we daar? Het is Kasteel de Haar, een prachtig kasteel in Haarzuilens. Wandel door de tuin of kies voor een binnenactiviteit en een beetje verkoeling. Een echte aanrader is de speurtocht rondom het kasteel, die ongeveer een uurtje duurt en die je heerlijk afsluit met een picknick in het park. kasteeldehaar.nl 

De site Kidsproof.nl is ook echt heel handig voor opa’s en oma’s!

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.