Niets leuker dan een bootje huren en met het hele gezin het water opgaan. Maar hoe zorg je er voor dat je veilig gaat varen met kinderen? De belangrijkste tips op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Welke boot?
Een zeilboot, motorboot of sloep: wat je ook huurt, zorg er in elk geval voor dat de boot groot genoeg is voor het hele gezin. Denk bijvoorbeeld aan een ruim middengedeelte – bijvoorbeeld met een tafel of bank – waar je kinderen onderweg op kunnen spelen. Het is ook handig als de boot voldoende opbergmogelijkheden heeft, want reken maar dat je veel spullen meeneemt als je een hele dag het water op gaat.
Lees verder onder de advertentie
Veiligheid
Het belangrijkste waar je natuurlijk op moet letten: zorg dat je veilig vaart met je kinderen. Wij zetten een aantal dingen op een rij die je vooraf goed moet uitzoeken:
Reddingsvest
Zorg er altijd voor dat je kind niet over de rand van de boot of sloep hangt en dat hij op een vaste, voor jou overzichtelijke plek blijft zitten zodra je vertrekt of de boot aanmeert.
Gaat het toch fout en valt je kind onverwachts in het water, dan kan een reddingsvest het verschil maken. Zorg er dus altijd voor dat je kind tijdens het varen een reddingsvest aan heeft. Als hij in het water terecht komt, zorgt het vest er voor dat hij op zijn rug komt te liggen en dat zijn mond en neus niet onder water komen.
Let op: heb je een baby aan boord, laat hem dan een zwemluier dragen. Bij een gewone luier, die lucht vasthoudt, komen zijn billen boven het water uit en gaat zij hoofd dus onder water. Een reddingsvest heeft dan geen zin.
Zorg er altijd voor dat het reddingsvest past bij het gewicht van je kind. Koop het dus nooit op de groei. Het is verstandig om het gebruik van een reddingsvest eerst te testen, bijvoorbeeld in het zwembad. Zo voorkom je dat je kind in paniek raakt als hij tijdens het varen in het water valt.
Lees verder onder de advertentie
Extra hulpmiddelen
Ga je varen met heel kleine kinderen? Dan kan het slim zijn om een lifeline te gebruiken. Dat is een soort riem die je om de middel van peuters kan bevestigen, zodat je kind niet ver weg van je kan lopen of kruipen.
Je kunt overwegen om een relingnet aan te schaffen: een net dat je over de reling spant, zodat je kind niet overboord kan vallen. Ook spullen zoals drinkbekers en speelgoed vallen op die manier minder snel in het water.
EHBO-kit
Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je een EHBO-kit aan boord meeneemt, met bijvoorbeeld pleisters, paracetamol, een schaar en pincet.
Heeft je kind snel last van zeeziekte? Neem dan ook wat pillen mee die zeeziekte zoveel mogelijk tegengaan. Het helpt ook als je kind zijn blik op de horizon houdt en voldoende eet, want een volle maag zorgt er voor dat je minder snel last krijgt van zeeziekte.
Vergeet ook niet een tube zonnebrandcrème, want zeker op het water is de zonkracht hoger en verbrand je kind sneller. Een petje, zonnebril en kleding die rug en schouders van je kind beschermen tegen de zon, mogen ook niet ontbreken in de tas.
Neem voor onderweg voldoende spullen mee waarmee ze zich kunnen vermaken. Voor jou is het heerlijk om met een wijntje in de zon te zitten, maar je kind kan zich snel gaan vervelen als er niet veel gebeurt. Neem speelgoed, spelletjes en knuffels mee en natuurlijk genoeg lekkers om de honger en dorst te stillen.
Onderzoek ook voordat je op pad gaat welke route je wilt afleggen. Natuurlijk kun je gewoon een rondje gaan varen en kijken waar je uit komt, maar voor kinderen is het wel zo leuk om uitstapjes te maken onderweg. Zijn er speeltuinen in de buurt, kun je aanleggen in leuke dorpjes waar genoeg activiteiten zijn voor kinderen? Ook al ben je maar een uurtje aan wal, je kind stapt daarna weer vol goede moed aan boord voor het volgende stuk van de route.
Betrek je kind ook bij het varen als hij daar oud genoeg voor is. Laat ‘m even meedraaien aan het roer en leg uit waar bepaalde knopjes voor dienen. Zo voelt hij zich nuttig en het maakt het varen extra leuk.
Bron: Kinderen Aan Boord
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
We hoeven het jullie niet te vertellen, maar het leven met kinderen is duur. En het wordt alleen nog maar duurder, want de vaste lasten gaan ook in 2025 weer flink omhoog.
Bella en Martin zijn hartstikke verliefd, maar toch komt seksen er nauwelijks van. Is het niet de baby die huilt, dan is het wel een ander kind dat het vuurtje weer weet te doven.
Of je nu uit een warm nest komt of niet, je neemt altijd wel iets mee uit z’n jeugd waar je later mee worstelt. Wil je dat soort patronen doorbreken, misschien omdat je nu zelf een gezin hebt, dan is een familieopstelling geen slecht idee.
Daisy is de trotse moeder van een dochter, maar toen haar relatie strandde, kwam ook haar hoop op een groot gezin in gevaar. Om verlost te zijn van de tijdsdruk liet Daisy haar eicellen invriezen. “Ik hield het stil, want ik was bang voor negatieve reacties.”
Dat je partner zich af en toe ontpopt als een totaal onverantwoorde opvoeder is al irritant, maar dat ie jouw bezwaren niet serieus neemt, slaat werkelijk alles.