Op vakantie voor weinig geld – dat wil toch iedereen? Een goedkoop vliegticket is zo gevonden, maar er komen altijd kosten bij voor verblijf, vervoer, eten en activiteiten. Gebruik deze slimme budgettips van Skyscanner en regel een goedkope vakantie.
Lees verder onder de advertentie
Reis naar goedkope landen of alternatieve steden
Montenegro, Albanië of Polen: het zijn misschien niet de eerste landen waar je aan denkt, maar je gaat er wel voordelig naartoe op vakantie. Ook in deze landen vind je strand, zon, cultuur, lekker eten en vriendelijke locals – laat je gewoon verrassen. Wil je met een klein budget op stedentrip? Kies dan voor alternatieve steden: Straatsburg in plaats van Parijs, Valencia in plaats van Barcelona, Bologna in plaats van Rome en Padua in plaats van Venetië.
Lees verder onder de advertentie
Leef als een local
Wil je een supergoedkope vakantie, leef dan zo min mogelijk als een toerist en zoveel mogelijk als local. Eet dus in dat achterafstraatje, vermijd de rode toeristenbussen, gebruik het openbaar vervoer en maak nieuwe vrienden. Maak het nog leuker door bij locals te slapen: bedrijven als Airbnb kunnen handig zijn. Je krijgt vaak de leukste insider tips over de bestemming en leert op die manier ook weer nieuwe mensen kennen.
Lees verder onder de advertentie
Doe aan huizenruil
Wil je écht als een local leven, dan kun je ook aan huizenruil denken. Elke huizenruil is op je eigen wensen afgestemd: je kiest zelf wanneer, waar en met wie je zou willen ruilen. Het is een fantastische manier om goedkoop op reis te gaan en te besparen op accommodatie (heel handig voor lange vakanties met kinderen)! Websites voor huizenruil zijn huizenruil.com (huizen in 160 landen), GuesttoGuest (huizen in 187 landen) en het minder bekende lovehomeswap.
Wil je groots, groter, grootst? Dan is dit misschien meer iets voor jou: als een echte luxe-poes passen op het klein kasteel of een chateau. Veel kasteeleigenaren zijn op zoek naar iemand die hun landgoed in de gaten houdt wanneer zij op vakantie zijn. Daar staat tegenover dat je wel moet tuinieren, het huis beveiligen of schoonmaken. Kijk snel op een website als Mind My House.
Lees verder onder de advertentie
Gebruik een citypass voor je stedentrip
Op zoek naar tips voor een goedkope stedentrip? Kijk of de stad waar je naartoe gaat een citypass heeft. De meeste steden hebben citypasses voor 24, 48 of 72 uur waarin je onbeperkt met het openbaar vervoer kan reizen en gratis of met korting musea en andere bezienswaardigheden kunt bezoeken. Over musea gesproken: kijk op de museumwebsite op welke dag je jouw favoriete museum gratis is (vaak op avonden of op zondagmiddag), zoals bij het Prado Museum in Madrid. Graag meer weten over een stad? Veel steden bieden free walking tours aan, waarin een local je op basis van een niet-verplichte donatie de leukste plekjes van de stad laat zien.
Lees verder onder de advertentie
Bespaar op autohuur en tank goedkoop
Kijk eens naar de mogelijkheden voor een week autohuur; dit is in veel gevallen namelijk goedkoper dan wanneer je voor zes of acht dagen huurt. Daarnaast ben je met een dieselauto vaak goedkoper uit dan met een benzineauto. Wel bevat diesel meer koolstof dan benzine, dus zijn deze auto’s een stuk slechter voor het milieu. Tot slot: probeer tolwegen zoveel mogelijk te vermijden om zo goedkoop mogelijk te reizen en tank nooit langs de snelweg, maar bij supermarkten of aan de rand van een dorp of stad.
Kook zelf en ga naar de lokale markt
Uit eten gaan op reis is natuurlijk heerlijk en je leert zo de (eet)cultuur van een land kennen. Maar elke dag een restaurant bezoeken, kan – afhankelijk van je bestemming – behoorlijk in de papieren lopen. Zelf koken betekent simpelweg geld besparen. Een appartement of studio is bij uitstek geschikt om zelf te koken. Daarbij is er niets leukers dan boodschappen doen op de lokale markt of in de plaatselijke supermarkt.
Boek geen tour maar ga zelf op avontuur
Meegaan met een georganiseerde tour kan relaxt zijn, zeker als je de bestemming niet kent. Soms ontkom je er ook niet aan omdat je er in je uppie niet kunt komen. Maar, zelf eropuit trekken en het avontuur opzoeken kan je een hoop geld besparen en is meestal wel zo leuk. Regel lokaal transport, pak een fiets of ga wandelen als een bezienswaardigheid dichtbij is. En als je een excursie boekt, kijk dan of er niet veel tussenpersonen – zoals bij een travel agency – tussen zitten. Iedereen moet er immers aan verdienen en dan kan de prijs flink oplopen.
Een kinderwens hebben is een verlangen dat diep van binnen kan branden. Maar wat als jouw wens zó groot is, dat je een grens overschrijdt? Anna (28) deelt haar verhaal over een beslissing die haar leven voorgoed veranderde – en waar ze nog steeds mee worstelt.
Als je de vieze was in de droger doet of tandpasta op je gezicht smeert, betekent dat niet dat je langzaam gek aan het worden bent. Het betekent dat je honderdduizend ballen tegelijk in de lucht houdt. Mag het dan alsjeblieft een keertje misgaan, ja?
Een onbegrijpelijk fenomeen. Zo noemt presentator en ondernemer Kaj Gorgels het vaderschap. In Switched-On de podcast vertelt hij meer over hoe hij de eerste maanden met zijn zoon beleefde en wat zijn allergrootste missie is als kersverse vader.
We hoeven het jullie niet te vertellen, maar het leven met kinderen is duur. En het wordt alleen nog maar duurder, want de vaste lasten gaan ook in 2025 weer flink omhoog.