Voor het echte wildkamperen moet je in Noorwegen zijn, hoorden Maureen (39) en vriend Koen (42) voortdurend. En dus namen ze met dochter Bo (8) en hun Volkswagen-camper vol conserven de boot naar Scandinavië.
Lees verder onder de advertentie
“Voordat we naar Noorwegen reden stelden we ons op twee dingen in: het weer kan er flink tegenvallen én alles is er superduur. We gooiden daarom de camper vol met blikken soep en pasta, pitabroodjes en vegaburgers – dat scheelde alvast een boel geld. En eenmaal in Noorwegen bepaalden de weersvoorspellingen onze route; met regen reden we door richting de zon. Zaten we toch in een bui, dan was dat maar zo.
Lees verder onder de advertentie
“Het kan niet mooier!”
Van tevoren hadden we van mensen gehoord dat Noorwegen adembenemend mooi is. Steeds als je uitroept dat het niet mooier kan, ga je een bocht om en moet je die uitspraak alweer bijstellen. Precies dat hebben we daar keer op keer meegemaakt. Bij aankomst met de boot in Kristiansand verwonderde ik me al over de typische Noorse wijnrode en witte huisjes. Die avond sliepen we daar in de buurt van een haventje, met uitzicht over die prachtige inhammen.
Lees verder onder de advertentie
Bij de tweede camping, Vågan in Hauge i Dalane, stonden we tussen de rotsen. Daar waaide het heel hard, maar als je omhoog wandelde, tussen de kliffen door, dan kwam je uit bij een Vikinggraf waar het ineens windstil was, met een weids uitzicht over zee. Aan de andere kant zag je enorme rotspartijen met huisjes en dorpjes ertussen.
Magische momenten
Een van de bijzonderste plekken vond ik bij de fjorden van Olden. Ik zocht in die buurt een camping, toen ik ineens zag dat er aan de voet van een gletsjer ook een camping lag. Daar móésten we heen, vond ik. Eenmaal daar kwamen mijn verwachtingen meer dan uit. De camping lag tegen een berg, een riviertje van smeltwater stroomde erdoorheen. Je had er uitzicht op twee gletsjers en meerdere watervallen. De campingplekken lagen tussen de rotsblokken, daar was ook een yogastudio gebouwd. Er was een open haard waar je spelletjes kon doen, sauna’s bij het sanitair, de mensen waren er hartelijk.
Lees verder onder de advertentie
We besloten direct om langer te blijven, zodat ik een yogales mee kon pakken. Maar eerst dat mooie gebied in wandelen, direct vanaf de camping. Het was een pittige klim, maar Bo deed het zingend. Vanaf die berg hadden we een nog mooier uitzicht op de gletsjer Briksdalsbreen. Eenmaal beneden moesten we snel eten om op tijd te zijn voor de les. Zat ik daar in lotushouding, in een glazen gebouwtje met uitzicht op die mooie natuur. De avond viel in, ik keek uit op de sterren. Echt een magisch moment.
“Een yogalesje met uitzicht op gletsjers en watervallen, dat was een magisch moment.”
Alles kon
Voor de eerste weken hadden we min of meer bedacht wat we wilden zien: we bezochten de stad Bergen, waar we een beetje rondwandelden en een typisch Noorse viskekaken, visburger, aten. We bezochten de baai van Geiranger die normaal vol cruiseschepen ligt, maar waar we nu met een motorbootje doorheen konden varen. En we reden Trollstigen af, de trollenroute. Na twee weken was dat lijstje afgewerkt en lagen alle opties ineens open. Alles kon, en ik hoopte in stilte dat ik nu dan eindelijk een eland zou tegenkomen, dat leek me geweldig.
We besloten langzaam terug te rijden en onderweg lukraak te stoppen op de plekken die ons aanspraken. Dat werkte goed. Zo waren we eens onderweg naar Nationaal Park Hardangervidda totdat we Oslo op een bord zagen staan. Hup, stuur om, die kant op. Het stadje Bø konden we natuurlijk voor onze Bo ook niet links laten liggen.
“Een van de belangrijkste doelen van deze vakantie: echt in het wild kamperen.”
Lees verder onder de advertentie
En toen ik op een van de laatste dagen in een flits een mooi plekje vanaf de weg zag, maakten we rechtsomkeert. Want dat was een van de belangrijkste doelen geweest van deze vakantie: echt in het wild kamperen. We hadden zelfs van tevoren een bijltje gekocht, zodat we hout voor een vuurtje konden kappen. Dat plekje aan de weg bij Byglandsfjorden werd de mooiste van de vakantie. Het lag aan een strandje, waar we de dag begonnen met voorzichtig pootje baden en uiteindelijk met zijn drieën gingen skinnydippen – niemand die ons kon zien.
Meerdere landen ineen
Noorwegen is eigenlijk meerdere landen ineen. De ene keer voelde het als Groot-Brittannië, met al die woeste natuur. Een andere keer, bij Åkrasanden, waanden we ons op Bonaire, met hagelwitte stranden en knalblauw water. Rondane National Park was als een toendra, compleet met lagere temperaturen en het gevoel alsof er ieder moment een cowboy om de hoek kon komen. En de haven van Kristiansand, waar we met 26 graden tussen de bootjes stonden, was net de Côte d’Azur. Hoewel we echt veel gezien hebben, gaan we zeker nog een keer terug. Nog meer hiken, nog meer natuur bewonderen. Met Noorwegen zijn we nog lang niet klaar. En ik moet nog steeds die eland zien.”
“Noorwegen is zo veel landen ineen: van de Engelse natuur tot de stranden van Bonaire.”
Doen
Verblindend De wandeling Oldeskaret start vanaf camping Melkevoll Bretun. Je hebt onderweg een prachtig uitzicht op een gletsjer. visitnorway.com, zoek op Oldeskaret
Beeldschoon In Oslo hebben we gepicknickt in Vigelandpark met wel 212 beelden. De hippe wijk Grünerløkka is trouwens ook de moeite waard.
In de tram Bergen is een fijne stad om doorheen te struinen. Je kan ook de Fløibanen, een soort trammetje, omhoog nemen. floyen.no
Boodschap In het Gletsjer Museum in Fjærland krijg je uitleg over de oudste gletsjer van Europa en hoe we de gletsjer moeten behouden. bre.museum.no
Slapen
Aanraders Alle wildkampeerplekken vonden wij met behulp van de app Park4Night. Gebruikers plaatsen zelf locaties die zij gevonden hebben. park4night.com
Bootje huren Het leuke van camping Geirangerfjorden Feriesenter is dat je er een bootje kunt huren en zo vanaf het water de fjord kan ontdekken. geirangerfjorden.net/en
Sterrencamping De mooie camping bij de gletsjers heet Camping Melkevoll Bretun. Volg hier zeker een yogales met uitzicht op de gletsjer, watervallen en sterren. melkevoll.com
Eten
Slim eten Eten en drinken in Noorwegen is erg prijzig. Wij kochten alleen verse dingen en gingen niet uit eten. Wilde bosbessen vind je daar echt overal, die kan je zelf plukken. Aardbeien worden vaak aan de kant van de weg aangeboden, naast een bakje voor kleingeld.
Van de streek We hebben wel een paar typische Noorse gerechten gegeten, zoals een visburger op de vismarkt in Bergen en svele met jam, dat zijn Noorse cakeachtige pannenkoeken. De kanelbullar (kaneelbroodjes) zijn ook de moeite waard, vooral bij Gudbrandsjuvet Café in Valldal. gudbrandsjuvet-cafe.business.site
Hippe tent In Oslo kan je ook heerlijk eten bij Vippa, een grote foodcourt in de haven bij de Oslo fjord. vippa.no
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.