Yentl Duijn is eigenaar van Karibu, de fijnste brunchtent van Utrecht, ondernemer en (bonus)moeder. We spraken haar over hoe zij alle ballen hooghoudt. “Soms is het tanden op elkaar en doorzetten.”
Lees verder onder de advertentie
Je bent horecaondernemer, druk met het opzetten van een nieuw bedrijf, moeder en bonusmoeder. Hoe hou jij al die ballen hoog en hoe heb je daar balans in gevonden? “Het is in ieder geval nooit saai bij mij, maar of balans het juiste woord is weet ik niet, haha. Ik vind een vol leven prettig; het gevoel hebben dat ik er echt iets moois van maak. Er zijn momenten dat alles heel soepel loopt en dat ik thrive op die volheid van het leven, maar eerlijk is eerlijk: er zijn ook momenten dat ik overspoeld wordt door zakelijke afspraken, speeldates van de kinderen en zwemlessen.”
Hoe ga je daarmee om? “Door te erkennen aan mezelf dat het flink aanpoten is en daar niet aan voorbij te gaan. Er wordt veel van ouders gevraagd, zeker van moeders. Soms is het tanden op elkaar en doorzetten. Ik probeer vaker, hoe moeilijk ik dat ook vind, om hulp te vragen. Dat kunnen praktische dingen zijn, zoals vragen aan een vriendin: zou je even met mijn hondje willen lopen tussen de middag? Maar ook naasten bellen met de vraag “mag ik even mijn hart luchten”. Daarnaast is het denk ik ook erkennen: het leven is gewoon niet altijd leuk en soms lukken dingen ook gewoon even niet.’’ Dat stigma dat je dat mag voelen en uitspreken, heb ik nooit begrepen.
Kan je een voorbeeld geven van wanneer iets niet gelukt is voor je? “Ik wilde graag met diner beginnen in Karibu, maar ik wilde dat veel te snel. Net na corona heb ik dat uit de grond gestampt, maar ik heb toen niet goed gekeken naar de details. Dat liep toen niet. Elke slechte avond voelde ik onmiddellijk in mijn portemonnee, omdat er geen buffer meer was na de covid. Toen heb ik besloten: ik ga stoppen met diner. Ik ga terug naar hoe ik ooit ben begonnen: de beste brunch van Utrecht neerzetten. Dat staat nu als een huis. Inmiddels doe ik wel privédiners voor bedrijven en particulieren in de avond en dat gaat eigenlijk heel goed. In customized etentjes en (bedrijfs)borrels ben ik gewoon veel beter.”
Lees verder onder de advertentie
Is het moeilijk om ertussen te komen als vrouwelijke ondernemer? “De horecawereld is een mannenwereld, dus toen ik op mijn 30e als hoogzwangere vrouw zonder eerdere ervaring een horecazaak wilde openen werd daar wel raar van opgekeken. Stond ik daar super enthousiast mijn concept te pitchen voor een stel – hoogopgeleid, blank en man – verhuurders van potentiele locaties, maar zij konden zich totaal niet inleven in mij of de doelgroep.”
Lees verder onder de advertentie
Je hebt in 2023 een W0MEN30 map gemaakt waarop je Utrechtse zaken met vrouwelijke eigenaren beter kan vinden. Waarom vind je women empowerment zo’n belangrijk topic? “Ik heb een krachtige en verbaal sterke moeder, dus ik heb dat van huis uit meegekregen. Ik zie veel vrouwen die dat verbale van nature minder hebben. Als ik kan bijdragen door een weg vrij te maken en andere vrouwelijke ondernemers in de spotlights te zetten, dan doe ik dat graag. Ik geloof dat vrouwen vanuit een eigen, unieke kracht ondernemen. Niet beter of slechter, maar wel anders dan hoe mannen hun zaken runnen. Deze map is een zetje naar meer zichtbaarheid.
Ik heb als een van de weinigen in Utrecht bijvoorbeeld een vrouwelijke chef-kok én restaurantmanager. De mannen die werken bij Karibu zijn vaak mannen die in contact zijn met hun feminine, zachte kant. Women empowerment betekent ook niet dat vrouwen beter zijn dan mannen he? Ik geloof er heel erg in dat we het met elkaar moeten doen. Daarom ben ik ook net een tweede bedrijf gestart: The Lovalution. Met deze movement willen we de wereld meenemen in een stukje verzachting en laten zien wat liefde is en waar liefde toe in staat is.”
Lees verder onder de advertentie
Hoe ben jij zelf zachter geworden? “Ik was ergens denk ik het stereotype ambitieuze vrouw. Niks was mij te gek bij mij om mijn doel te halen. Zestig uur per week werken. Veel geld verdienen. Ik zat heel erg in mijn hoofd en niet bij mijn gevoel. Mijn scheiding is een keerpunt in mijn leven geweest: het was zo verdrietig en veel dat ik besloot om vanaf toen echt meer vanuit mijn authentieke ik te gaan leven. Persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en van tijd tot tijd therapie zijn inmiddels een basis in mijn mentale en fysieke welzijn.
En ook ik heb rotdagen en last van angsten, mede omdat ik zoveel op mijn bord heb liggen. In therapie heb ik leren accepteren dat die angst bij mij hoort. Het voelde voor mij ergens als een coming-out om te zeggen: ik heb last van paniekaanvallen. Mensen verwachten dat niet: jij bent toch zo’n sterke krachtige vrouw? Ik denk juist omdat ik eerlijk ben geweest over dat stuk, is het mij gelukt om zachter te worden naar mezelf.”
Hoe probeer je die zachtheid mee te geven in je opvoeding? “Het begint met: model it – don’t mirror it. Aapje ziet, aapje doet. Wat ik daarmee bedoel is dat kinderen vooral opslaan wat je doet als ouder. Dus ga maar doen: verzachten en lief zijn voor jezelf. Concreet kan dat er uit zien als een vrijdagavond spa sessie. Dat doen mijn vriend en ik dan samen met mijn dochter en bonuszoons. Dan kopen we bruisballen bij de Lush, gaan we lekker badderen, maskertjes nemen en tutten. Een heerlijke manier om samen te vertragen en lekker te poedelen. Vinden de mannen nét zo fijn als de meiden hoor!
Wat zou je andere vrouwelijke ondernemers aanraden die ook een eigen (horeca-)zaak willen starten? “Blijf dicht bij jezelf. Neem de tijd voor jezelf en vertraag. Voel je niet schuldig als je op maandagochtend eerst een yogales neemt en gaat koffie drinken met jezelf om de week goed te starten.Vaak weet je wel welke kant je op wilt of moet gaan, maar heb je tijd nodig om te vertragen, verzachten en hiernaar te luisteren.”
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.