Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Niks zo leuk als dagjes weg in de zomervakantie, en met de trein kost het vervoer voor je kind amper iets – of zelfs niets. Alleen, hoe pak je zo’n dagje treinen met kinderen aan?
Want laten we eerlijk zijn: alleen al de aanschaf van een treinkaartje voor kinderen vraagt wat aandacht. Bij de NS reizen kinderen tot vier jaar gratis, daarna mogen ze tot twaalf jaar voor € 2,50 mee op een Railrunner. Die kun je kopen bij een kaartjesautomaat op het station of via de site van de NS, maar je kunt hem ook – via de automaat – op de OV-chipkaart van je kind zetten. Het werkt dus iets ingewikkelder dan hoe je zelf in- en uitcheckt met je OV-chipkaart. Verder bestaat er ook nog zoiets als een KidsVrij-abonnement, waarmee je kind het hele jaar onbeperkt met je mee mag reizen.
Let op: ook met een Railrunner moet je in- en uitchecken!
Maar dan ín die trein. Voordeel 1: de meeste kinderen vinden de treinreis zelf al een uitje op zich, dus spanning en voorpret genoeg. Alleen: je zult maar van Middelburg naar Emmen moeten, met je peuter. Dan is er gelukkig nog voordeel 2: in de trein kan je kind gewoon rondlopen. Lees: je kunt dus speelgoed meenemen. En boekjes. Een paar leuke: ‘Thomas de Stoomlocomotief, 6 verhalen’, ‘Waar is de rode trein?’, en het ‘Flapjesboek Treinen’.
O, even voor de fervente autorijders onder ons: die restauratiekar met koffie, komt al decennia niet meer langs. Neem dus een thermosbeker mee (of haal het lekker vers op het station) en vul je tas met bakjes snacks en drinken voor je kind. Én een schone luier: tegen zoveel spanning is geen peuter opgewassen.
Ook leuk: Met de ‘NS KidsApp’ maak je jullie treinavontuur nog avontuurlijker. Je downloadt hem gratis in de App Store of Google Play.
Lees ook:
12x Kindvriendelijke uitjes met de trein >
De kinderwagen. Relax: die parkeer je gewoon op het ‘balkon’ van de trein. Handiger: een opvouwbare buggy schuif je simpel achter je stoel.
Probeer verder zo min mogelijk over te stappen. Het reizen met de trein met kinderen mag dan in de basis nog zo comfortabel zijn; met een kleuter aan je ene hand, de buggy in de andere, en een propvolle, loodzware luiertas om je nek, wil je niet over een tochtig perron rennen om je aansluiting te halen. Zit, en blíjf vooral zitten, is het devies.
Overweeg je met de trein op vakantie te gaan? Ook een optie. Kijk even hier, of bij de autoslaaptrein. In het buitenland reizen kinderen soms met nog hogere kortingen dan in Nederland.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >