Plonsplezier in Nederland: de beste zwemmeren per provincie

11.08.2024 21:00

Vakantie in eigen land saai? Echt niet! Nederland heeft een overvloed aan prachtige meren en plassen waar je kunt zwemmen, zonnebaden en genieten. Hier zijn de beste zwemspots per provincie.

Drenthe: Het Blauwe Meer

Diep in de Drentse bossen ligt een verborgen juweeltje: Het Blauwe Meer. Dit meer is zo blauw dat je je in de Caraïben waant. Perfect voor een frisse duik en voor kids om eindeloos zandkastelen te bouwen.

Flevoland: Het Veluwemeer

Ahoy, waterratten! Het Veluwemeer is niet alleen een paradijs voor zwemmers, maar ook voor surfers en zeilers. Combineer een dagje zwemmen met een bezoek aan de nabijgelegen speeltuinen en je hebt een topdag.

Liever naar het strand? Ontdek een van deze vrij onbekende stranden in Nederland.

Friesland: Het Tjeukemeer

Friesland’s grootste binnenmeer, het Tjeukemeer, is perfect voor een zomerse plons. Met talloze eilandjes en strandjes is het een speelparadijs voor de kleintjes en een relax-oase voor de ouders.

Gelderland: Het Bussloo

Midden in de natuur, tussen Apeldoorn en Deventer, ligt het recreatiegebied Bussloo. Dit meer biedt ondiep water voor de kleintjes, mooie zandstrandjes en grasvelden om te picknicken. Vergeet de opblaasbare flamingo niet!

Groningen: Het Paterswoldsemeer

Dicht bij de stad, maar toch midden in de natuur: het Paterswoldsemeer heeft het allemaal. Perfect voor een snelle duik, gevolgd door een lekkere picknick aan de waterkant.

Wat pak je in? Check deze handige inpaklijst voor een dagje aan het strand of meer.

Limburg: De IJzeren Man

In Weert vind je de IJzeren Man, een prachtig zwemmeer omringd door groen. Hier kun je zwemmen, zonnen en zelfs klauteren in het naastgelegen klimpark. Een dag vol actie en plezier!

Noord-Brabant: De Binnenschelde

Bij Bergen op Zoom ligt de Binnenschelde, een all-in-one recreatiemeer. Zwemmen, surfen, spelen in de speeltuin: je raakt hier niet uitgekeken. Bonus: de gezellige terrasjes langs het water.

Noord-Holland: Het Strand van Luna

Bij Heerhugowaard ligt het Strand van Luna, een paradijs voor gezinnen. Het meer heeft helder water, leuke speeltuinen en genoeg ruimte om te zonnebaden. Een perfecte plek voor een zomerse dag uit.

Niet de hele dag de tijd? 20 zomerse activiteiten om na een werkdag samen met je kinderen te genieten

Overijssel: Het Rutbeek

Net buiten Enschede ligt het Rutbeek, een veelzijdig recreatiegebied. Met zandstrandjes, waterskiën en een aparte kinderzwemvijver is er voor ieder wat wils. Vergeet de zonnebrand niet!

Utrecht: Het Henschotermeer

Het Henschotermeer in de Utrechtse Heuvelrug is een pareltje. Met zijn witte zandstranden en helder water voelt het alsof je in een tropisch paradijs bent. Ideaal voor een dagje weg met de kids.

Zeeland: Het Veerse Meer

Dit uitgestrekte meer in Zeeland is een waterwalhalla. Zwemmen, suppen, zeilen – je kunt het zo gek niet bedenken. En de gezellige dorpjes om het meer maken het extra leuk voor een dagje uit.

Lees ook – Ga je zwemmen in open water? Dit moet je weten over blauwalg

Zuid-Holland: De Reeuwijkse Plassen

Trek naar de Reeuwijkse Plassen voor een heerlijke zwemdag. Deze plassen zijn perfect voor een frisse duik, en met de omliggende natuurgebieden en gezellige dorpjes is er genoeg te beleven. Na een dag zwemmen, kun je genieten van een hapje en drankje bij een van de lokale eettentjes.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.