Zoveel auto’s heeft een gezin gemiddeld

26.07.2024 13:00
gemiddelde aantal auto's per huishouden Bron: Pexels

Sommige wijken in Nederland zijn niet ingericht op meerdere auto’s per gezin. Het zoeken naar een parkeerplaats dichtbij huis is een ware opgave. Als je al een plek voor je auto vindt, dan kan je vervolgens een stuk lopen met je zware boodschappen.

Dit komt doordat het gemiddelde aantal auto’s per huishouden toeneemt. Aan het begin van 2020 waren er in Nederland 8,7 miljoen auto’s en acht miljoen huishoudens, blijkt uit onderzoek. Omgerekend komt dat uit op gemiddeld net iets meer dan een auto per huishouden. Natuurlijk zijn de auto’s niet verdeeld over al die acht miljoen huishoudens.

Lees ook – Dit bedrag geven we gemiddeld uit op onze vakantiebestemming

Gemiddelde aantal auto’s per huishouden

Ruim een kwart, namelijk 26 procent, heeft geen auto. Ongeveer de helft van de huishoudens, 47 procent, heeft een auto en 21 procent heeft twee auto’s voor de deur staan (of dus juist heel ver achterin de straat). Er zijn ook huishoudens die maar liefst drie of meer auto’s hebben, namelijk zes procent.

Dat het gemiddelde aantal auto’s per huishouden stijgt, blijkt wel uit de cijfers. Sinds 1990 is het aantal auto’s gestegen van 0,8 naar 1,1 auto per huishouden. De reden dat steeds meer gezinnen een of meer auto’s voor de deur hebben staan is dat ze zich afhankelijk voelen van het vervoersmiddel. Voor sommige ouders is het een noodzakelijke aankoop.

Spitsuurgezinnen

Gezinnen met jonge kinderen waarbij beide ouders werken, hebben gemiddeld vaak twee auto’s per huishouden. Ze hebben relatief hectische dagen met veel activiteiten rondom spitsuur. Deze gezinnen hebben dan ook een koosnaampje gekregen: spitsuurgezinnen.

Ook oudere ouders, rond de leeftijd van vijftig jaar, hebben vaak meerdere auto’s voor de deur staan. Dit komt omdat zij oudere kinderen hebben, die nog geen eigen woning gevonden hebben, maar wel een auto hebben. Zo kunnen er zomaar drie auto’s bij een gezin horen.

Bijzonder weetje: in Nederland zijn zo’n 12.000 huishouden die meer dan zes (!) auto’s hebben. Daar zijn de financiële middelen in zo’n gezin er vaak wel naar.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.