Sommige wijken in Nederland zijn niet ingericht op meerdere auto’s per gezin. Het zoeken naar een parkeerplaats dichtbij huis is een ware opgave. Als je al een plek voor je auto vindt, dan kan je vervolgens een stuk lopen met je zware boodschappen.
Lees verder onder de advertentie
Dit komt doordat het gemiddelde aantal auto’s per huishouden toeneemt. Aan het begin van 2020 waren er in Nederland 8,7 miljoen auto’s en acht miljoen huishoudens, blijkt uit onderzoek. Omgerekend komt dat uit op gemiddeld net iets meer dan een auto per huishouden. Natuurlijk zijn de auto’s niet verdeeld over al die acht miljoen huishoudens.
Ruim een kwart, namelijk 26 procent, heeft geen auto. Ongeveer de helft van de huishoudens, 47 procent, heeft een auto en 21 procent heeft twee auto’s voor de deur staan (of dus juist heel ver achterin de straat). Er zijn ook huishoudens die maar liefst drie of meer auto’s hebben, namelijk zes procent.
Lees verder onder de advertentie
Dat het gemiddelde aantal auto’s per huishouden stijgt, blijkt wel uit de cijfers. Sinds 1990 is het aantal auto’s gestegen van 0,8 naar 1,1 auto per huishouden. De reden dat steeds meer gezinnen een of meer auto’s voor de deur hebben staan is dat ze zich afhankelijk voelen van het vervoersmiddel. Voor sommige ouders is het een noodzakelijke aankoop.
Gezinnen met jonge kinderen waarbij beide ouders werken, hebben gemiddeld vaak twee auto’s per huishouden. Ze hebben relatief hectische dagen met veel activiteiten rondom spitsuur. Deze gezinnen hebben dan ook een koosnaampje gekregen: spitsuurgezinnen.
Lees verder onder de advertentie
Ook oudere ouders, rond de leeftijd van vijftig jaar, hebben vaak meerdere auto’s voor de deur staan. Dit komt omdat zij oudere kinderen hebben, die nog geen eigen woning gevonden hebben, maar wel een auto hebben. Zo kunnen er zomaar drie auto’s bij een gezin horen.
Bijzonder weetje: in Nederland zijn zo’n 12.000 huishouden die meer dan zes (!) auto’s hebben. Daar zijn de financiële middelen in zo’n gezin er vaak wel naar.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.