4x daarom wil je een seizoenstafel inrichten met je kinderen

05.10.2024 21:00
seizoenstafel Bron: Pexels

Het is een fijne gezinsbezigheid om een seizoenstafel in de richten en het kans zelfs een heuse traditie worden binnen jullie gezin. Bovendien brengt zo’n seizoenstafel je kinderen op een leuke manier in contact met de natuur, de seizoenen en het ritme van het jaar. Creatief hoef je er echt niet voor te zijn en speciale (dure) spullen heb je ook absoluut niet nodig.

Duik een weekenddag de natuur in met je kinderen en vul een mand met de mooiste natuurschatten. Denk aan verschillende bladeren in alle herfstkleuren, aan dennenappels, kastanjes en eikeltjes. Daarmee kom je al een heel eind. We zetten 4 redenen op een rij om een seizoenstafel in te richten met je kinderen.

4x daarom wil je een seizoenstafel inrichten

De seizoenstafel, in dit geval de herfsttafel, komt uit de antroposofie. Het hoeft overigens geen tafel te zijn, een plekje ergens in huis is al genoeg om even stil te staan bij de verandering van de seizoenen. Je kunt het van tevoren met je kind hierover hebben. Vraag bijvoorbeeld wat er gebeurt nu de zomer overgaat in de herfst. Wat verandert er buiten? Leuk om te doen tijdens een herfstwandeling.

Vervolgens leg je alle gevonden natuurschatten neer op een plek die voor jullie als seizoenstafel dient. Er zijn geen regels, dus doe het op een manier die jullie fijn vinden. Hang bijvoorbeeld tekeningen op van de kinderen van paddestoelen en egels of maak een slinger van de gevonden bladeren.

Een seizoenstafel is symbolisch

De seizoenstafel is een mooie en symbolische om kinderen in verbinding te brengen met de natuur. Het helpt kinderen bijvoorbeeld te begrijpen hoe de natuur verandert in de loop van het jaar.

De herfsttafel kun je gedurende de komende maanden steeds een beetje aanpassen, bijvoorbeeld tijdens feestdagen zoals Halloween, Sint Maarten, Sinterklaas, daarna maak je een wintertafel. Voor kinderen is dit een symbolische manier om te herkennen in welke tijd van het jaar we zitten.

De seizoenstafel is leerzaam

Op verschillende manieren is een herfsttafel leerzaam. Zo is het een sensorische bezigheid voor je kind door alle texturen van de bladeren, kastanjes en dennenappels te voelen. Maar ook leren ze de kleuren en geuren van het seizoen herkennen.

Het is een manier om het gesprek aan te gaan over de natuur. Waarom bloeien bomen, wat als er geen bomen meer zijn, waarom vallen bladeren van de bomen? En de seizoenstafel stimuleert het creatieve brein van je kind. Laat het maar eens meedenken over wat er allemaal hoort bij de herfst. Welk weer, welke groentes, welke dieren kun je nu tegenkomen in het bos?

Het brengt ritme

Kinderen houden van voorspelbaarheid en ritme, hoe leuk om dit ook in de seizoenstafel toe te passen. Door bijvoorbeeld elke zondag het tafereel weer even anders neer te leggen. Of een knutsel te vervangen voor een ander mooie werkje. Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen om mee te knutselen voor een echt herfstgevoel.

Verbinding binnen het gezin

Niet alleen brengt zo’n seizoenstafel je kinderen in verbinding met de natuur, maar door er een gezinsritueel van te maken brengt het ook verbinding binnen het gezin. Eerst samen kletsen over de verandering van de natuur. Vervolgens een boswandeling maken, op zoek naar de mooiste schatten van Moeder Aarde. Om ten slotte samen jullie eigen herfsttafereel te maken.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.