Zo zorg je ervoor dat je smartphone niet oververhit raakt

07.08.2024 17:23
enquete schermtijd smartphone

Eindelijk lig je lekker op het strand terwijl je kinderen de hoogste zandkastelen aan het bouwen zijn. Als je checkt hoe laat het is voelt je telefoon toch wel erg warm aan. Niet helemaal de bedoeling, maar wat kun je hier eigenlijk tegen doen?

Als jij in de zon ligt, maar ook als je op een warme dag allerlei apps gebruikt, kan de chip van jouw smartphone heet worden, met als gevolg een wat trager werkende smartphone of een melding op je scherm waarin staat dat je telefoon op slot gaat om af te koelen. Is dit gelijk het einde van je smartphone, nee dat gelukkig niet. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus om oververhitting tegen te gaan kun je een aantal dingen doen.

Wachten

De beste oplossing is wachten. Je smartphone heeft namelijk tijd nodig om af te koelen. Hierbij is het belangrijk dat je je smartphone in de schaduw legt en het beschermhoesje eraf haalt.

Vliegtuigmodus aanzetten

Heeft je smartphone iets te veel zon gehad en komt oververhitting toch iets te dichtbij, dan is vliegtuigmodus je beste vriend. Zo weet je zeker dat alle antennes voor draadloze signalen uitstaan. Wil je nog wat voorzichtiger zijn, dan kun je ervoor kiezen om de smartphone helemaal uit te zetten.

Navigatie

Niet alleen op je strandbedje kan er oververhitting ontstaan, ook als jij een dagje gaat fietsen en de navigatie aanzet moet je uitkijken. Zeker als je smartphone op het stuur staat en je gebruik maakt van GPS, kan dit voor oververhitting zorgen. Houdt hier van tevoren rekening mee en las een pauze in als dit toch gebeurt. 

Wat moet je absoluut niet doen?

Je smartphone in de koelkast leggen lijkt misschien een snelle en handige optie, maar is zeker niet zo veilig als je misschien denkt. De chip gaat van temperaturen boven de 30 graden in de volle zon naar een veel lagere zeven graden of zelfs het vriespunt.

Net als op de voorruit van je auto zal er condens ontstaan. Deze druppeltjes komen in je smartphone te zitten en kunnen dan zelfs voor kortsluiting zorgen. Ook is het mogelijk dat je telefoon gaat opzwellen en hierdoor volledig kapot gaat. Niet helemaal wat je wilt dus.

Bron: NU.nl

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.