Zo vaak gaat een gemiddeld gezin uit eten per jaar

03.08.2024 17:00
uit eten Bron: Pexels

Even gezellig uit eten met het hele gezin, hoe vaak doe jij dat eigenlijk? Wij vroegen ons af hoe vaak een gezin uit eten gaat per jaar.

Na een rondvraag in de vriendenkring blijkt dat een deel graag en regelmatig uit eten gaat met hun kroost. Een ander deel bestelt liever eten en maakt er thuis een feestje van of kookt samen met de kids. Hoe dan ook vroegen wij ons af hoe vaak gezinnen gemiddeld uit eten gaan per jaar.

Zo vaak gaat een gezin uit eten

Dat bleek nog lastig onderzoeken, omdat cijfers vaak stammen uit de coronaperiode. En toen was alles dicht. Daarom hebben we de resultaten van verschillende onderzoeken naast elkaar gelegd.

Zo blijkt uit een kleine steekproef in Limburg dat 7 van de 10 gezinnen maximaal 1 keer per maand uit eten gaan. Maar een klein aantal, 2 op de 10, gaat 1 tot 2 keer uit eten in een maand en 1 op de 10 gezinnen eet vaker dan 2 keer buiten de deur. De gezinnen die het minst vaak uit eten gaan, zijn de ouders met jonge kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar.

Minder vaak een hapje buiten de deur vanwege de portemonnee

In 2022 deed FoodService Instituut Nederland (FSIN) onderzoek naar buiten de deur eten onder onder andere millennials. Daaruit blijkt dat 32 procent van de millennials (geboren tussen 1981 en 1996) een keer per week uit eten gaat. Gemiddeld besteden ze 39,44 euro aan een etentje buiten de deur. In 2022 vond 6 op de 10 millennials het te duur om een vorkje buiten de deur te prikken. Het jaar daarvoor was dat nog ruim 4 op de 10. De reden hiervoor zijn de gestegen prijzen in, nou ja, alles.

Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft cijfers uit 2020 over uit eten gaan. Een gemiddeld huishouden gaf in dat jaar zo’n 35.000 euro uit. Een deel daarvan, namelijk 8646 euro werd besteed aan bars en restaurants, maar ook aan hotels en vervoer. Hoe vaak gezinnen dan precies ergens anders een hapje aten, is in dit onderzoek niet duidelijk. Omdat de cijfers uit 2020 komen, zijn de cijfers eigenlijk ook helemaal niet accuraat, omdat veel restaurants in die periode dicht waren vanwege corona.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.