Het internet is een uitkomst voor velen en tijdens de vele lockdowns die we de afgelopen anderhalf jaar achter de kiezen kregen, was het geweldig dat kinderen nog gewoon online lessen konden volgen. Toch heeft dat ook een keerzijde.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen zijn sinds de corona-uitbraak maar liefst 31 procent meer online dan daarvoor, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos onder Nederlandse ouders in opdracht van De InternetHelden. Dit is een (les)programma over digitaal burgerschap en veiligheid online, dat 1,5 jaar geleden door Bureau Jeugd & Media, Safer Internet Centre en Google geïntroduceerd werd.
Lees verder onder de advertentie
4,1 uur schermtijd per dag
Drie weken na de introductie kreeg het coronavirus Nederland in z’n greep, waardoor het digitale klaslokaal de nieuwe norm werd en de belangstelling voor online veiligheid onder ouders verder toenam. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat ouders een stuk bezorgder zijn geworden over dat onderwerp: 34% eind 2019 tegen 44% nu. Da’s ook niet zo vreemd: kinderen tussen de 12 en 15 jaar zaten tijdens de periode dat ze thuisscholing kregen dagelijks zo’n 4,1 uur naar hun computerscherm te staren.
Twee derde van de ouders praat hier dan ook minimaal één keer per week over met hun kind. Toch zouden velen (maar liefst 91%) online veiligheid ook als verplicht onderdeel van bestaande schoollessen zien. Daarbij zouden cyberpesten, sexting, delen van informatie, nepnieuws en privacy in ieder geval aan bod moeten komen.
Lees verder onder de advertentie
Gratis programma
Het laagdrempelige De InternetHelden maakt dat mogelijk. Het programma – dat een lespakket over online veiligheid, een toolkit voor ouders en digilessen voor in de klas bevat – creëert bij zowel kinderen als hun ouders meer bewustwording en helpt met veilig online gedrag. Ook worden er in samenwerking met verschillende partners workshops voor docenten en ouderavonden georganiseerd. Het programma is hier gratis voor iedereen verkrijgbaar).
Lees verder onder de advertentie
Vast onderdeel op scholen
Wellicht een goeie om in de groep te gooien bij de leerkracht van je kind, voor het geval ze nog niet bekend zijn met De InternetHelden? Dat kan overigens niet lang meer duren: binnenkort start er een pilot samenwerking met Trias VMBO voor het integreren van de lessen als vast onderdeel van mediawijsheid in het onderwijsprogramma. Mooie ontwikkelingen, toch?
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag