De zwangerschap wordt door vrouwen vaak verschillend ervaren. Het wordt gezien als een zware maar toch waardevolle periode. Na de bevalling kan een periode van opluchting volgen. Toch breekt er hiermee weer een nieuwe periode aan. Na de bevalling zijn er nog een aantal belangrijke dingen die vaak over het hoofd worden gezien. In dit artikel bespreken we samen met Petite Amélie vier van deze dingen en geven we tips om ze niet te vergeten.
Lees verder onder de advertentie
Denk aan zelfzorg
Na de bevalling staat de zorg voor de baby vaak centraal. Het is echter ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het is niet ongewoon dat nieuwe moeders zich overweldigd voelen door de verantwoordelijkheid en de fysieke en emotionele veranderingen die gepaard gaan met het moederschap. Het is daarom essentieel om tijd vrij te maken om goed voor jezelf te blijven zorgen. Allereerst is het belangrijk om de tijd te nemen voor rust en herstel na de bevalling. Vergeet ook niet om gezond te eten en voldoende water te drinken. Een gezonde voeding is belangrijk voor het herstel van je lichaam. Daarnaast is het ook belangrijk om tijd te maken voor jezelf. Plan een avondje uit met vrienden, lees een goed boek of neem een ontspannend bad. Vrouwen hebben vaak verschillende dingen nodig. Probeer sociaal contact te onderhouden als je merkt dat je dit nodig hebt. Het is belangrijk om af en toe tijd te nemen voor jezelf.
Lees verder onder de advertentie
Vergeet niet om hulp te vragen
Veel nieuwe moeders onderschatten het belang van hulp en ondersteuning na de bevalling. Het is niet altijd gemakkelijk om hulp te vragen. Toch kan het een wereld van verschil maken. Vraag bijvoorbeeld familie en vrienden om te helpen met het huishouden, boodschappen doen of oppassen op de baby. Het is oké om hulp te vragen en het zal je helpen om de overgang naar het moederschap makkelijker te maken. Daarnaast is het ook belangrijk om professionele hulp in te schakelen als dat nodig is. Praat met je verloskundige of huisarts als je last hebt van bepaalde problemen. Zij kunnen je doorverwijzen naar de juiste hulpverleners en behandelingen.
Lees verder onder de advertentie
Postnatale controles
Na de bevalling is het belangrijk om regelmatig postnatale controles te ondergaan. Deze controles zijn bedoeld om te controleren of je lichamelijk en emotioneel goed herstelt van de bevalling. Tijdens deze controles worden onder andere je bloeddruk, gewicht en baarmoeder gecontroleerd. De eerste controle is vaak erg snel na de bevalling. Daarna volgt er nog een controle na ongeveer 8 weken. Ook kun je vragen stellen over andere zaken die te maken hebben met het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Houd overzicht over de babyuitzet
Na de bevalling is het tijd om de babyuitzet in orde te maken. Veel nieuwe moeders besteden veel tijd en energie aan het kiezen van de juiste babykamer, kleertjes en speelgoed. Het is belangrijk om de praktische zaken niet te vergeten. Het kan namelijk zo zijn dat de kleertjes al snel te klein zijn. Gelukkig zul je waarschijnlijk rompertjes en andere kleertjes krijgen als kraamcadeau tijdens bezoek. Je kunt ook je wensen doorgeven aan mensen die op kraambezoek komen. Kijk bijvoorbeeld eens rond op Petite Amélie om inspiratie op te doen voor leuke kraamcadeaus. Op die manier krijg je iets wat je daadwerkelijk kunt gebruiken.
Een kinderwens hebben is een verlangen dat diep van binnen kan branden. Maar wat als jouw wens zó groot is, dat je een grens overschrijdt? Anna (28) deelt haar verhaal over een beslissing die haar leven voorgoed veranderde – en waar ze nog steeds mee worstelt.
Rekeningen na een avondje uit: de ene wil om en om betalen, de ander liever splitten. Hoe dan ook, het kan toch lastige situaties opleveren. Zo ook voor Felicia en haar vriend, die opdraaiden voor de rekening van hun vrienden.
Onverwacht een brief krijgen van Jeugdzorg, dat ze een melding hebben gekregen van mishandeling en bij je langs willen komen. De schrik van elke ouder. Het overkwam Chantal.
Opvoeden doen we allemaal op onze eigen manier. Helaas ontstaan er ook situaties binnen gezinnen dat jeugdzorg moet ingrijpen. In de nieuwe docuserie Een Valse Start, 100 dagen in de jeugd- en gezinszorg duikt presentator Nicolaas Veul in deze kwetsbare wereld.