Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had bijna 14 procent in 2018 overgewicht. Maar wanneer heeft je kind overgewicht? En wat kun je daaraan doen?
Lees verder onder de advertentie
Net als bij volwassenen kun je door de BMI (Body Mass Index) zien of je kind een gezond of ongezond gewicht heeft ten opzichte van zijn leeftijd en lengte. De eerste jaren wordt je kind bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (voorheen het consultatiebureau) gewogen en gemeten, zodra hij naar school gaat, neemt de jeugdarts (de vroegere schoolarts) dit over.
Lees verder onder de advertentie
BMI-meter
Wil je zelf checken of je kind te zwaar is? Op de website van het Voedingscentrum vind je een BMI-meter – waar ook onderstaand schema op is gebaseerd.
Als je kind te zwaar is, dan is het goed om daar snel iets aan te doen. Overgewicht vergroot namelijk – net als bij volwassenen – de kans op suikerziekte of problemen met hart- en bloedvaten. Ook op sociaal vlak kunnen kinderen met overgewicht problemen ondervinden. Ze kunnen bijvoorbeeld gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben en zelfs depressief worden.
Lees verder onder de advertentie
Een paar tips. Eet je kind veel snoep, chips of zoetigheden? Pas dan zijn eetpatroon aan en kies voor gezondere tussendoortjes. Ook is het belangrijk dat-ie genoeg blijft bewegen. Ga bijvoorbeeld samen op zoek naar een leuke sport voor je kind. Let op: zet je kind nooit zelf op een streng dieet, maar overleg altijd met een kinderdiëtist. Hij of zij kijkt samen met jou naar het voedings- en bewegingspatroon van je kind.
Gezonde eetgewoonten aanleren
Toegegeven: met al die reclames en supermarktstellingen vol snoep, koek en ander lekkers, kan het weleens lastig zijn om jouw kind gezonde eetgewoonten bij te brengen. Daarom een paar handige tips van moeder van drie (13, 11 en 6) en gewichtscoach Mieke Kosters.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]