Is bedtijd altijd een drama? Dit moet je doen volgens wetenschappers

07.10.2024 11:21
strijd met bedtijd

Elke avond is het raak: in plaats van een rustgevend moment, verandert de bedtijd in een strijdtoneel met veel drama en tranen. Is dit herkenbaar? Dan is het tijd om die hele ‘laat ze maar even huilen’-aanpak te laten varen. ‘Attachment parenting‘ is het helemaal tegenwoordig.

Wat dacht je ervan om het bedtijd ritueel aan te passen en gewoon naast je kleintje te blijven liggen tot hij in slaap valt? Ja, je leest het goed – wetenschappers zeggen dat dit helemaal zo gek nog niet is.

Attachment parenting

Lang geleden werd ouders verteld dat baby’s zo snel mogelijk een strak slaapschema moesten hebben. Maar sindsdien is er veel veranderd (en gelukkig maar). Het gaat nu veel meer over ‘attachment parenting’. Dat betekent zoveel mogelijk inspelen op de behoeftes van je kind. Denk aan samen slapen, borstvoeding geven en je kindje zo vaak mogelijk bij je dragen in een draagzak. Lekker knus, toch?

Lees ook: Ben jij een vuurtorenmoeder? Zo herken je een echte lighthouse parent

Wat zeggen de experts?

In de wetenschappers is er al jarenlang discussie gaande over de voordelen van attachment parenting. Sommige deskundigen denken dat deze manier van opvoeden ervoor zorgt dat kinderen later zelfverzekerd en onafhankelijk worden. Susan Krauss Whitbourne, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Massachusetts, zegt zelfs dat het de lichamelijke en psychische gezondheid van kinderen bevordert.

In Psychology Today schreef ze: “Veilig gehechte kinderen groeien op tot gelukkige volwassenen met minder conflicten. Ze kunnen zelfs betere ouders worden.” Dus dat extra knuffelen en troosten heeft echt voordelen! En geef toe, voor jezelf is het ook veel fijner dan je kind horen huilen, toch?

Lees ook: Humor onmisbaar in de opvoeding, zegt onderzoek

Minder stress, meer knuffels

En Susan Krauss Whitbourne is niet de enige die enthousiast is over deze aanpak. Een onderzoek van Harvard Medical School toonde in 2010 al aan dat kinderen die volgens de attachment parenting-methode worden opgevoed, minder stress ervaren. En minder stress betekent een betere hersenontwikkeling en minder kans op latere mentale problemen.

Maar misschien wel het belangrijkste voordeel? Een veilig gehechte band tussen jou en je kindje. Je kleintje leert hierdoor beter omgaan met emoties en voelt zich veiliger om bij jou te komen voor troost. En zeg nou zelf, wie wil er nu niet dat hun kind later lekker in zijn vel zit, goed met vrienden omgaat én school met vertrouwen tegemoet treedt?

Dus als je de volgende keer met bedtijd twijfelt of je naast je kindje moet blijven liggen tot hij in slaap valt: gewoon doen! Het is niet alleen fijn voor je kleintje, maar ook wetenschappelijk gezien een prima idee.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.